Linkovi

Savezna kancelarka Angela Merkel najavila dalju Nemačku podršku Srbiji


Stavovi Nemačke i Srbije o Kosovu ostali su različiti i posle današnjih razgovora koje su vodili savezna kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Boris Tadić. Ali, kako je posle razgovora saopštila šefica nemačke vlade to nije uticalo na kvalitet današnjeg razgovora, kao što ne utiče ni na kvalitet odnosa Berlina i Beograda.

Posle razgovora sa Tadićem, Angela Merkel je posebno istakla svoje puno uverenje da predsednik Srbije i srpska vlada čine sve da uspešno nastave i okončaju saradnju sa Haškim tribunalom i da će taj stav Berlin zastupati i u daljim razgovorima unutar EU.

Savezna kancelarka je najavila dalju nemačku podršku Srbiji, i to ne samo kada je reč o aktiviranju prelaznog sporazuma i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, već i kada bude postalo aktuelno pitanje sticanja statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Angela Merkel je ponovila već ranije izrečeni negativni nemački stav o mogućnosti podele Kosova, dok je Tadić povod za novu raspravu na tu temu posle njegovog nedeljnog intervju nazvao „pogrešnom intrerpretacijom".

Kancelarka je rekla i da Nemačka i zemlje EU „upravo rade" na formiranju stava u vezi sa zahtevom Srbije da Međunarodni sud u Hagu ispita pravnu zasnovanost proglašenja nezavisnosti Kosova o kojem bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da glasa naredne sedmice.

Predsednik Srbije je, koji se danas tokom dana sastao i sa predsednikom nemačke Horstom kelerom i šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom, rekao je u Berlinu da je kancelarku detaljno upoznao o inicijativi Srbije u UN. Istakao je da je „namera Beograda da čitav proces iz političkog uđe u pravno polje čime bi trebalo da se obezbedi politička stabilnost".

Tadić je naglsio i da Srbija sve svoje strateške ciljeve, kada je reč o Kosovu, kao i o ulasku u EU i ekonomskom razvoju, želi da ostvari „na miran način doprinoseći razvoju regiona i dobrosusedskoj saradnji".

U petak će predsedniku Srbije biti dodeljena nagrada „Kvadriga" koja se na Dan nemačkog jedinstva 3. oktobra dodeljuje pojedincima za „vizionarstvo, hrabrost, odgovornost i angažman kojim svet postaje bolji".

XS
SM
MD
LG