Linkovi

Buš: Globalni pokret ekstremista prkosi principima međunarodnog poretka


Predsednik SAD Džordž Buš, govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, istakao je da globalni pokret ekstremnih nasilnika prkosi fundamentalnim principima međunarodnog poretka.

Potpisnici Povelje Ujedinjenih nacija, pre šezdeset i tri godine su obećali da će neprekidno potvrđivati veru u temeljna ljudska prava i ujedinjenim snagama održavati međunarodni mir i bezbednost. Predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš, govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, istakao je da globalni pokret ekstremnih nasilnika prkosi fundamentalnim principima međunarodnog poretka.

«Oni ugrožavaju vrednosti pravde i ljudskih prava na kojima su Ujedinjene nacije zasnovane – vrednosti koje su podstakle nezapamćeno širenje slobode širom sveta», rekao je predsednik Buš, dodavši da članice Svetske organizacije, da bi se uspešno suprotstavile pretnjama ekstremista, moraju da budu usredsređene i odlučne i efikasne.

«Umesto da samo usvajamo rezolucije kojima se osuđuju teroristički napadi kada se dogode, moramo bliže da sarađujemo da bismo pre svega sprečili da dođe do njih. Umesto da sve oblike vladavine tretiramo kao podjednako prihvatljive, moramo aktivno da dovodimo u pitanje tiranske prilike i očaj koji omogućuju teroristima i ekstremistima da budu uspešni», rekao je predsednik Buš.

Američki predsednik je istakao da članice Ujedinjenih nacija sada razmenjuju obaveštajne podatke, izvode združene operacije i zamrzavaju teroristima finansije.

XS
SM
MD
LG