Linkovi

Ankete pokazuju da Barak Obama profitira zbog finansijske krize


Novi rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su američki birači zabrinuti zbog finansijske krize, i da to utiče na predsedničku trku izmedju Demokrate Baraka Obame i Republikanca Džona Mekejna.

Najnovija anketa Vašington Posta i TV mreže ABC News pokazuje da senator Obama vodi u odnosu na senatora Mekejna sa 50 prema 46% glasova podrške. Prošle nedelje, Obama je bio u vodjstvu od devet procenata. Medjutim, najnovija istraživanja Univerziteta Kvinipiek, sprovedena u Ohaju, Floridi i Pensilvaniji, pokazuju da Obama vodi u odnosu na Mekejna značajnom razlikom u sve tri države, koje se smatraju ključnim za izbore 4. novembra. Obama je u vodjstvu od osam bodova u odnosu na Mekejna u Ohaju i Floridi, a 15% u Pensilvaniji. Direktor za istraživanja javnog mnenja na Univerzitetu Kvinipiek, Piter Braun, kaže da, po svemu sudeći, zabrinutost birača zbog ekonomije i aktuelne finansijske krize po svemu sudeći donosi korist Obami, a nanosi štetu Mekejnu.

"U velikoj meri, ekonomija je presudna. Opravdano ili ne, birači za haos na Vol Stritu krive partiju na vlasti. To svakako ide u prilog senatoru Obami, a šteti senatoru Mekejnu.”

Oba predsednička kandidata kažu da podržavaju izmenjeni plan finansijskog spasavanja u Kongresu, i obojica provode veliki deo vremena govoreći o ekonomskim pitanjima na predizbornim skupovima. Senator Mekejn je dao sledeću izjavu na jednom izbornom skupu u Misuriju.

"Ako ne budemo reagovali, zupčanici naše ekonomije će stati. Ovo je trenutak velikog iskušenja. U ovakvim trenucima, postoje ljudi sa obe strane političkog spektra koji će se rukovoditi tim načelom.”

Mekejn smatra da ima bolje kvalifikacije da rešava ekonomske probleme zbog činjenice da se u Senatu često zalagao za smanjenja budžeta, i stekao reputaciju nezavisnog političara spremnog da saradjuje sa obe velike stranke u toku svog dugog mandata u Kongresu. Senator Obama, s druge strane, ističe da je ekonomska kriza ključna potvrda argumenta da bi njegova pobeda na izborima dovela do promena u Vašingtonu. Obama kaže da je važno da Kongres hitno reaguje, i dvostranačkom saradnjom reši finansijsku krizu. Medjutim, on jasno stavlja na znanje da je za aktuelne probleme kriva ekonomska politika koju je proteklih osam godina vodila Bušova administracija.

"Ova kriza je konačna potvrda te promašene filozofije, filozofije čiji nastavak jednostavno ne možemo sebi da priuštimo. Ne možemo da imamo još osam godina te filozofije. Zbog toga se ja kandidujem za predsednika Sjedinjenih Država!”

Sledeći važan dogadjaj u kampanji je debata izmedju dva potpredsednička kandidata, Republikanke Sare Pejlin i Demokrate, senatora Džoa Bajdena. Većina eksperta Bajdenu daje prednost u debati zbog njegovog dugog iskustva senatora u Vašingtonu, kao i zbog činjenice da se Pejlinova nije dobro snalazila u nedavnim televizijskim intervjuima. Medjutim, Sara Pejlin je dobila dobre ocene za nastupe u debatama kada se kandidovala za guvernera Aljaske pre dve godine, i pobedila, te neki analitičari kažu da bi njen kompetentan nastup na debati u četvrtak mogao da ublaži sumnje u pogledu njene spremnosti za posao potpredsednika.

XS
SM
MD
LG