Linkovi

Predsednik Buš uveren da će plan za spasavanje finansijskog sektora biti usvojen


Američki predsednik Džordž Buš kaže da je uveren da će sporazum za spasavanje američkog finansijskog sektora biti postignut, samo dan pošto su zakonodavci odbacili njegov plan , u vrednosti od 700 milijardi dolara. Novinar Glasa Amerike, koji prati dešavanja u Beloj kući, Skot Sterns, izveštava da je neuspeh usvajanja tog zakonskog predloga doveo do rekordnog gubitka vrednosti akcija na američkim berzama.

Predsednik Buš je rekao da je ovo kritični trenutak za američku ekonomiju, koja zavisi od odlučne akcije federalne vlade:

"Koliko god mi priželjkivali da je situacija drugačija, naša zemlja nije suočena sa izborom između vladine akcije i glatkog funkcionisanja slobodnog tržišta. Suočeni smo sa izborom izmedju vladine akcije i istinske mogućnosti za ekonomske teškoće za milione Amerikanaca. Kongres mora delovati u interesu finansijske sigurnosti svakog Amerikanca", rekao je predsednik Buš.

Predstavnički dom je juče odbacio predsednikov plan da vlada otkupi loše kredite investicionih kompanija, koji su izgubili vrednost zbog drastičnog pada prometa na tržištu nekretnina.

Banke sada ograničavaju kredite, što znači da je poslovnim firmama i potrošačima teže da dobiju zajmove. Stoga predsednik Buš želi da Kongres namenski odvoji čak 700 milijardi dolara za kupovinu tih hartija od vrednosti, što bi bankama pretočilo više sredstava za zajmove. Odbacivanje tog plana je dovelo do rekordnog pada vrednosti indeksa Dau Džons od 778 poena.U razgovoru sa novinarima u Beloj kući, pred današnje otvaranje berze, predsednik Buš je rekao da je američka ekonomija suočena sa vanrednom situacijom i posledicama koje će svakog dana biti sve teže ukoliko zakonodavci ne budu delovali:

"Jučerašnji dramatični pad vrednosti akcija na berzi imaće direktni uticaj na penzione račune, penzione fondove i štedne račune miliona gradjana u našoj zemlji. Ako zemlja nastavi tim kursom, ekonomska šteta će biti bolna i trajna", istakao je američki predsednik.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da se mnogi Amerikanci protive ovom planu. Mnogi zakonodavci koji su glasali protiv plana su u tesnoj trci za reizbor, jer gradjani izlaze na birališta za nešto više od mesec dana.

“Želim da svi imaju svoje domove, ali takođe ne bih htjela da plaćam sve te poreze”, kaže Kejsi Obarski, dok Karla Meklendon dodaje:

“Zašto biste ih spasavali. Sami su za to krivi i sami bi trebao da se izvuku iz te situacije”.

Članovi Kongresa i zvaničnici Bijele kuće i sekretarijata za finansije u međuvremenu razgovaraju iza zatvorenih vrata o izmenama predloženog plana.

“Ukoliko se finansijska kriza proširi na celu ekonomiju to će izvršiti dodatni pritisak na članove kongresa da usvoje plan”, kaže analitičar Džordž Stefanopulos.

Predsednički kandidati dve vodeće stranke, demokratski senator Barak Obama i republikanski senator Džon MekKejn, danas su sugerisali da bi granica do koje vlada garantuje štedne uloge gradjana trebalo da se poveća sa 100 hiljada na 250 hiljada dolara. Oni su ukazali da bi to pomoglo malim preduzećima. Obama i MekKejn su apelovali na zakonodavce da nastave rad na planu za spasavanje finansijskog sektora.

Predsednik Buš je rekao kako razume da je ovo teško glasanje za mnoge članove Kongresa, ali je ukazao da su bavljenje ovim problemom, pomoć u obnovi ekonomije i povećanje broja radnih mesta ono što članovi Kongresa duguju američkom narodu.Predsednik Buš je nastojao da uveri investitore u Americi i inostranstvu rečima da je on siguran da će biti postignut sporazum za spasavanje finansijskih giganata. On je ukazao da administracija nastavlja razgovore sa kongresnim liderima kako bi bio postignut napredak o pomenutom zakonskom predlogu kad se zakonodavci sutra vrate na Kapitol Hil.

Inače, finansijska kriza u Sjedinjenim Državama izazvala je nove potrese na tržištima širom sveta. Berzanski indeksi na azijskim tržištima oštro su pali posle vesti o odbacivanju predloga američke vlade. Slično su jutros reagovale i berze u Evropi. Svetski lideri u međuvremenu su pozvali američki Kongres da usvoji plan za spasavanje finansijskih kompanija.

"To je neophodno za stabilizaciju američkog i globalnih finansijskih tržišta", rekao je australijski premijer Kevin Rad, dok je njegov britanski kolega Gordon Braun zaključio "da je ishod glasanja u Americi je veoma razočaravajući.”

Situacija na svetskim tržištima se tokom dana međutim značajno promenila, delom zbog ulaganja u zlato i obveznice američkog Sekretarijata za finansije, kao i intervencije lokalnih vlada.

XS
SM
MD
LG