Linkovi

Fratini smatra da Srbija treba što pre da se pridruži Evropskoj uniji


Na marginama potpisivanja sporazuma Fiata i Zastave u Beogradu vođeni i politički razgovori šefa italijansk diplomatije sa srpskim zvaničnicima.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem da njegova zemlja smatra da Srbija treba što pre da se pridruži Evropskoj uniji i da podržava odmrzavanje Prelaznog trgovnskog sporazuma do kraja godine, a ako je moguće i ranije. Italija čvrsto podržava proevropsku politiku predsednika Tadića, rekao je šef italijanske diplomatije i naglasio da bi Srbija 2009. mogla da dobije status zemlje kandidata za Evropsku uniju. Povodom inicijative Srbije u Ujedinjenim nacijama da se zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, Franko Fratini je rekao da se Italija ne protivi tom zahtevu i dodao da će zemlje Evropske unije najverovatnije biti uzdržane pri glasanju o inicijativi Srbije u Generalnoj skupštini UN.

Posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Italije, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Italija jedna od evropskih zemalja koje u najvećoj meri podržavaju ulazak Srbije u EU i da su ciljevi i obaveze u godinama koje dolaze što hitnija primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i što pre za Srbiju status kandidata za članstvo u Uniji.

Delom evropskih integracija Srbije i regiona smatra se i Protokol o zajedničkoj borbi protiv kriminala koji su u Beogradu potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije, Bugarske i Rumunije. Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je potpisivanje Protokola pokazalo da u regionu može da se sarađuje, a ne da se misli kako je Balkan samo bure baruta.

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije Kristijan David smatra da će Protokol doprineti stvaranju zone bezbednosti, a ministar unutrašnjih poslova Bugarske Mihail Mikov ocenio je da Protokol pruža mogućnost da Balkan postane sigurnije područje u Evropi.

XS
SM
MD
LG