Linkovi

Buš: Plan za spasavanje finansijskih institucija se bavi suštinskim uzrocima krize


Američki predsednik Džordž Buš poziva Kongres da "pošalje snažan signal" tržištima u SAD i širom sveta, usvajanjem plana vrednog 700 milijardi dolara za spasavanje banaka i drugih finansijskih kompanija.

Predsednik je to izjavio jutros, nekoliko sati uoči otvaranja berzi deonica. On je time želeo da umiri investitore da će predložena mera pomoći privredi da počne ponovo da raste.

Proteklih nekoliko dana, vodeći članovi Kongresa vodili su intenzivne pregovore i uneli nekoliko izmena u originalni predlog Bele kuće. Buš je rekao da će se ta mera pobrinuti za loše hipotekarne kredite koji su u centru sadašnje finansijske krize, ali da sadrži i dodatne odredbe od kojih će imati koristi američki poreski obeveznici. Predstavnički dom trebalo bi da glasa o tom planu kasnije danas.

Međutim, investitore širom sveta zabrinjava mogućnost da taj plan možda neće podstaći američku privredu. Vrednosti deonica na najvažnijim azijskim berzama znatno su pale krajem dana dok su investitori pokušavali da procene moguć uticaj nove mere. Vrednosti deonica na evropskim berzama takođe su sredinom dana imale nižu vrednost.

Prema planu Bele kuće američki sekretar za finansije biće ovlašćen da potroši do 700 milijardi dolara, u tranšama, za otkupljivanje loših kredita od finansijskih firmi zapalih u nevolje. Ta loša ulaganja dovela su do toga da su banke počele nerado da odobravaju kredite firmama i pojedincima. Administracija kaže da ta nedostupnost kreditima preti da ukoči privredu.

Nacrt zakona juče je razdeljen članovima Predstavničkog doma kako bi ga razmotrili pre današnjeg glasanja, dok će Senat glasati o tome kasnije ove nedelje. Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, izjavila je da bi se tim planom najpre dao novac finansijskim institucijama da stabilizuju privredu. Prema njenim rečima, poreski obveznici bili bi obeštećeni tako što bi postali vlasnici akcija kompanija koje prime novac iz tog plana - odnosno putem porasta vrednosti otkupljene imovine. Pelosi je rekla da je planom predviđen obavezni nadzor njegovog sprovođenja kao i reforma propisa na Vol stritu.

Istaknuti republikanski zakonodavci sinoć su, u Vašingtonu, iza zatvorenih vrata razgovarali o tom zakonskom predlogu. Lider manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejnor, rekao je da mnogi od njih ne žele da podrže taj plan ali da on ohrabruje svakoga pojedinačno da ga ipak podrži. Predlog takođe obuhvata ograničenja na plate direktora spasenih banaka, kao i obavezu za administraciju da nastoji da spreči da vlasnici kuća izgube svoju imovinu.

Oba predsednička kandidata, Džon Mekejn i Barak Obama, pohvalila su juče ovaj plan zbog toga što predviđa osnivanje nezavisnog nadzornog tela i zaštitu poreskih obveznika.

XS
SM
MD
LG