Linkovi

SAD pojačavaju odbranu Izraela strahujući od konflikta sa Iranom


Sjedinjene Države su snabdele Izrael usavršenim radarskim sistemom koji će moći da obezbedi rano upozorenje u slučaju iranskog raketnog napada. Sistem je postavljen u vazduhoplovnoj bazi u pustinji Negev na jugu Izraela. Izraelski zvaničnici kažu da je oko 120 pripadnika američkog vojnog osoblja raspoređeno u bazu da radi na radaru. U regionu je sve veća zategnutost zbog iranskog nuklearnog programa. Zapad strahuje da Teheran razvija nuklearno oružje, mada Iran neprekidno tvrdi da taj program ima mirnodopsku namenu, podseća izraelski analitičar Gerald Štajnberg.

«Kada bih bio u Iranu, ovo bih video samo kao signal da bi oni mogli da budu uvučeni u sukob koji ne žele.»

Štajnberg kaže da raspoređivanje radara pokazuje da je vojna opcija i dalje na stolu, uprkost pretnjama Irana da bi uzvratio bombardovanjem Izraela raketama dugog dometa.

«Iranci bi to trebalo da shvate kao upozorenje da se Izrael i Sjedinjene Države pripremaju da učine nešto, jer su zabrinuti zbog iranskog protivnapada, pa se pripremaju da ga blokiraju.»

Ali Štajnberg kaže da to verovatno neće omesti Iran, jer Zapad nije dovoljno energičan. On je podsetio na najnoviju rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je potvrdila prethodne sankcije Iranu, bez uvođenja novih.

«Vidimo da Izrael i Sjedinjene Države govore o defanzivnim merama, ali to ne predstavlja zaista jaku poruku Iranu. I šta će Iranci da kažu? Reći će da su dobili samo veoma malu packu.»

Izrael kaže da bi hteo da pruži priliku diplomatiji. Ipak, upozorava da će – ako sankcije propadnu – razmišljati o napadu na iranske nuklearne objekte. U međuvremenu, za svaki slučaj, Izrael jača svoju raketnu odbranu.

XS
SM
MD
LG