Linkovi

Politički analitičari tvrde da nema jasnog pobednika prve debate


Posle prve od tri zakazane predsedničke debate, oba kandidata su proglaslila pobedu. Komentatori, analitičari i blogeri su dosta podeljeni o pitanju ko je u prednosti posle sinoćnje debate.

Mnogi veruju da su i republikanac Džon Mekejn i demokrata Barak Obama imali dobar nastup, ali da ni jedan od njih dvojice nije izašao kao jasni pobednik. Naslovnice subotnjih novina, vebsajtova i blogova ukazuju na pomešane reakcije na debatu: «Nijedan kandidat nije pobedio, Obama bio malo bolji», «Mekejn zadovoljan odlukom da se učestvuje» i «Veliki pobednik je Amerika», samo su neki od naslova.

Eksperti se naime slažu da ni Barak Obama ni Džon Mekejn nisu napravili ozbiljne greške. Politički analitičar TV mreže NBC Čak Tod je u televizijskoj emisiji Saturday’s Today Show izjavio da je sinoć bilo dobro veče za oba kandidata.

«Obojica su bili odlični u onome što inače dobro rade, Obama je bio direktan kao i obično, ali ipak malo opširan što mu je u ovom formatu išlo na ruku, dok je Mekejn bio veoma direktan i energičan».

Profesor političkih nauka na Univerzitetu savezne države Njujork u Olbaniju, Brus Mirof smatra da je Mekejn bio vidno opušten kada se govorilo o spoljnoj politici.

«Mekejn je pretrpeo dve teške nedelje zbog ekonomije. On je sada na svom terenu – spoljnoj politici, i verovatno je ponovo uverio svoje pristalice da i dalje drži svoju kampanju pod kontrolom».

Sa druge strane, kaže Mirof, Obama nije kaskao za Mekejnom u oblasti spoljne politike.

«Obamin zadatak je bio da pokaže da može da stoji rame uz rame sa Mekejnom kada dođe do spoljne politike, što je njegova navodan slabost a Mekejnova jaka strana. Morao je da izgleda kao predsednik, da uveri ljude da je spreman da bude vrhovni vođa, i da će biti predsednik koji je dobro informisan i koji će donositi pravilne odluke u vezi sa spoljnom politikom, i smatram da je to sinoć i postigao».

Jedno i po časovna debata na Univerzitetu u državi Misisipi, je originalno trebalo da se bavi isključivo spoljnopolitičkim temama. Međutim, problemi na finansijskom tržištu su primorali moderatora Džima Lerera da prvih 40 minuta posveti ekonomskim pitanjima. Direktor Centra za politiku na Univerzitetu države Virdžinije, Leri Sabato kaže da je Obama tu dobio znatnu prednost.

«U suštini, Džon Mekejn je prevaren. To je trebalo da bude spoljnopolitička debata, a to je ono u čemu je Mekejn jak. Njegova predizborna kampanja je pozitivno gledala na to što će prva debata da se bavi baš tim pitanjima. Međutim, zbog kolapsa finansijskog sistema, moderator je morao da postavi pitanja iz ekonomije».

Neki analitičari su komentarisali drugačije načine u stavu dvojice kandidata. Dok se Obama nije složio sa Mekejnom oko mnogih pitanja, on se 8 puta složio sa njim. Neki komentatori su to nazvali znakom slabosti. Brus Mirof, međutim, kaže da to ide na štetu Mekejnu.

«Mekejn je izgledao usiljeno i pokazao je nepoštovanje za Obamu na neki način, što je postalo jasno kada je nekoliko puta ponovio da Obama ne razume ovo ili ono. Za neke to možda predstavlja znak sigurnosti, ali ja mislim da je za dosta građana to bio negativni poen za Mekejna».

Leri Sabato ukazuje na to da ponašanje kandidata tokom debate nema veze sa tim ko je više kvalifikovan da postane predsednik.

«To da li Mekejn gledao u Obamu je irelevantno. Da li je Obama prekidao Mekejna jer je bio ljut je isto tako nevažno. Ono što je bitno je suština onoga što su rekli. Da li stil ima uticaja? Naravno, ali ne treba se na osnovu toga birati predsednik».

Druga od zakazane tri predsedničke debate će biti održana 7. oktobra u Nešvilu, u državi Tenesi. Kandidati će odgovarati na pitanja o spoljnoj i unutrašnjoj politici koja će im postavljati publika uživo i putem interneta. Leri Sabato kaže da format naredne debate odgovara senatoru Mekejnu.

«Opštinske debate su Mekejnova jača strana, ali nikad ne znate kakva pitanja mogu biti postavljena».

Potpredsednička debata demokrate Džozefa Bajdena i republikanke Sare Pejlin će biti održava idućeg četvrtka, 2. oktobra u Sent Luisu u državi Mizuri.

XS
SM
MD
LG