Linkovi

Ovogodišnje topljenje leda na Arktiku najveće u poslednjih 30 godina


Početkom septembra, nivo leda na severnom polu dostigao je minimum, iako ne toliko kao prošle godine. Ali naučnici upozoravaju da se tokom proteklih desetak godina morski led u svetu topio brže nego što se očekivalo.

Pre godinu dana, prvi put u zabeleženoj istoriji, otvoren je pomorski put kroz kanadsku arktičku oblast. Ove godine pojavio se još jedan zloslutni znak. Jedan još severniji pomorski put otorio se prvi put za poslednjih pola veka.

"Verujemo da prodor tople vode iz Pacifika, pored viših atmosferskih temperatura, uzrokuje povlačenje leda," kaže klimatolog Džej Zveli, glavni naučnik projekta za satelitsko praćenje leda u nasinom svemirskom centru Godard, nedaleko od Vašingtona.

"Nekih godina tu se nije moglo ući jer je led dopirao do same obale. Ali došlo je do dramatične promene, uglavnom u poslednjih pet godina. Pojavio se prolaz. Čuveni severozapadni pomorski put sada se leti otvara, a ove godine prvi put se otvorio i taj i severozapadni prolaz," kaže Zveli.

Ovog leta arktički led smanjio se na drugu po veličini meru u zabeleženoj istoriji. Prema NASI, u septembru je bio 33 odsto ispod prosečne visine, malo bolje od prošlogodišnjeg rekorda od 39 odsto ispod prosečne.

"Morski led u poslednjih 5 do 10 godina smanjuje se brže nego što je iko predviđao. Događa se nešto što naučnici nisu uzeli u obzir, a deo toga je verovatno zagrevanje okeana," kaže Zveli.

Sneg i led odbijaju sunčeve zrake dok ih tamnija morska voda apsorbuje. Kako se led topi više toplote odlazi u okean, zagrevajući i njega i niže slojeve atmosfere i planetu. To utiče i na smanjenje rasta leda zimi.

"Tokom poslednjih pet godina izgubili smo oko 30 odsto leda u tom području, odnosno između 25 i 30 odsto njegove debljine. Ako se to nastavi i tokom sledećih pet godina, krajem leta led na Arktiku će sasvim nestajati," kaže Džej Zveli.

Dok letnje topljenje leda otvara plovne puteve i pristup morskim resursima, polarni medvedi i morževi trpe jer samo po ledu mogu da love. Još više zabrinjava to što svake zime ima sve manje leda. A sve toplija morska voda se širi podstičući zagrevanje ostalih delova sveta.

XS
SM
MD
LG