Linkovi

Buš pozvao na odlučnu akciju kako bi se izbegla finansijska kriza


Američki predsednik Džordž Buš je sinoć u televizijskom obraćanju naciji apelovao na javnost da podrži plan za stabilizaciju tržišta i prevazilaženje krize. On je rekao da je ekonomija u opasnosti I da se nešto mora preduzeti.

"Nalazimo se usred ozbiljne finansijske krize I savezna vlada odgovara odlučnom akcijom", rekao je predsednik Buš .

U retkom večernjem obraćanju iz Bele kuće, predsednik je pokušao da komplikovanu finansijsku krizu objasni običnim jezikom. On je rekao da bi sa problemima, sa kojima se sada suočava Vol strit uskoro moglo da se suoči svako američko domaćinstvo.

"Mnogi biznisi bi mogli biti zatvoreni, a milioni Amerikanaca bi mogli ostati bez posla. Čak iako redovno otplaćujete svoje kredite, mnogo teže bi dobijali nove zajmove za kupovinu auta ili za plaćanje studiranja vaše dece. I konačno naša zemlja bi mogla biti suočena sa dugom i bolnom recesijom" kazao je američki predsednik.

Do nedavno predsednik Buš je govorio da američka ekonomija dobro funkcioniše. Sada Bela kuća koristi drugi jezik da opiše američko finansijsko stanje.

Lek za oporavak ekonomije koja je zapala u probleme skupo će koštati. Bušova administracija traži od Kongresa da odobri 700 milijardi dolara za dugove najvećih finansijskih institucija.

Svi se slažu da se nešto mora preduzeti. Međutim mnogi zakonodavci su skeptični zbog izdvajanja tolike količine novca za pomoć privatnim kompanijama. Njih brine što će odgovornost za raspodelu svih tih sredstava biti prepuštena jednoj osobi, sekretaru za finansije Henriju Polsonu.

Demokrate poput Breda Šermana iz Kalifornije zameraju da se tim paketom čini puno da se pomogne finasijskim institucijama koje su zapale u probleme, a nedovoljno da se pomogne građanima.

"Jedino je sigurno da će, ako se ovaj zakonski predlog usvoji, Vol strit biti srećan" rekao je Bred Šerman.

Međutim najglasniji otpor, ovom planu finansijskog spasavanja, kao da dolazi od fiskalnih konzervativaca iz redova predsednikove vlastite stranke.

Republikanac Klif Sterns iz Floride jedan je od njih. On smatra da će to američke poreske obveznike izložiti velikom finansijskom riziku.

Danas će predsednik Buš, iza zatvorenih vrata u Beloj kući , pokušati da uveri kongresne lidere i dvojicu predsedničkih kandidata u potrebu da prihvate predloženi finansijski plan za spasavanje tržišta.

Demokrata Barak Obama i republikanac Džon Mekejn apeluju na njihove kolege zakonodace da nadstranački pristupe rešavanju tog problema. U krajnje neuobičajenom pisanom saopštenju, objavljenom samo nekoliko minuta pre predsednikovog govora, oni su naveli da svi moraju da sarađuju da bi sprečili, prema njihovim rečima, ekonomsku katastrofu.

XS
SM
MD
LG