Linkovi

Vladimir Goati: Srbija u velikom zastoju u borbi protiv korupcije


Medjunarodna nevladina organizacija za borbu protiv korupcije Tranparensi Internešnel objavila je listu zemalja i teritorija rangiranih po indeksu percepcije korupcije (CPI). Od 180 ispitanih zemalja Srbija se nalazi na 85 mestu, sa indeksom korupcije od 3,4 odsto, a to mesto deli sa Crnom Gorom, Albanijom i još četiri države. Srbija se u konkurenciji zemalja regiona nalazi daleko iza Slovenije koja je zauzela 26 mesto, i Hrvatske, koja je ove godine dobila najveću ocenu od 1999. Ispred Srbije je i Makedonija, koja se nalazi na 72. mestu, dok je iza nje Bosna i Hercegovina, na 92. mestu.

Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati kaže da nepromenjeni indeks u odnosu na prošlu godinu pokazuje da je Srbija, posle pet godina napredovanja, sada u velikom zastoju u borbi protiv korupcije. Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je rangiranje Srbije «zabrinjavajuće» ali i dodala da to treba da bude podsticaj državnim organima da se intenzivnije bore protiv korupcije. Rezultat Crne Gore ove godine je sa 3,3 povećan na 3,4 pa direktorka crnogorske Uprave za antikorupciju, Vesna Ratković, ocenjuje da ta zemlja ipak «napreduje» u borbi protiv korupcije, uz nadu da će već sledeće godine imati bolje rezultate u toj oblasti.

Protiv korupcije se, po oceni Transparensi Internešnla, najuspešnije bori Danska, sa indeksom korupcije 9,4, a slede Novi Zeland i Švedska, dok su na začelju liste Irak, Mjanmar i Somalija. Deset zemalja, medju kojima su Albanija, Gruzija, Kipar, Turska i Južna Koreja, su značajno popravile svoje rangiranje u odnosu na prošlu godinu, dok se korupcija znatno pogoršala u Britaniji, Bugarskoj, i Norveškoj.

XS
SM
MD
LG