Linkovi

Poziv Kongresu da što pre odobri plan za otkup propalih stambenih kredita


Predsednik američke Uprave federalnih rezervi, Ben Bernanki i sekretar za finansije, Henri Polson, pozvali su članove senatskog Odbora za bankarstvo da što pre odobre zakonski predlog za otkup propalih stambenih kredita.

Bernanki je rekao da je potrebno preduzeti hitnu akciju za stabilizaciju finansijskih tržišta i suprotstavljanje opasnosti od usporavanja privrede. Sekretar za finansije, Henri Polson, dodao je da je krizu uzrokovao dvogodišnji pad prodaje kuća i stanova.

"Suštinski uzrok je taj što je pad vrednosti kuća i stanova doveo do toga da je nelikvidna imovina ugušila protok kredita, koji su od životne važnosti za našu privredu."

Bernanki je branio dosadašnje akcije administracije za rešavanje tog problema. Te mere obuhvatile su preuzimanje direktne uprave nad dve hipotekarne institucije pod pokroviteljstvom vlade, koje su davale kredite za kuće i stanove. Zatim, odobravanje bankrotstva investicione banke Liman braders, otkup najveće svetske osiguravajuće kompanije AIG, i najzad, najnoviji plan za otkup loših stambenih kredita u visini od 700 milijardi dolara. Bernanki je demantovao da je administracija previše darežljiva prema akcionarima i direktorima propalih institucija. Međutim, članovi Kongresa insistiraju na tome da bankari ne mogu da se spasavaju na račun potrošača i običnih vlasnika kuća i stanova.

Bernanke i Polson su se složili sa tim, ali su izjavili da će bez toga potrošači biti pogođeni. Obojica su istakla da je za zloupotrebe u odobravanju loših kredita za kuće i stanove najviše kriva nedovoljno precizna regulatorna struktura u oblasti stambenih kredita. Administracija bi želela da Kongres odobri novi plan pre raspusta koji počinje u petak, ali nema nagoveštaja da će se to i dogoditi.

XS
SM
MD
LG