Linkovi

Svetski lideri u narednih nedelju dana u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN


Na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku danas počinje generalna debata u kojoj će učestvovati najviši zvaničnici zemalja članica, među kojima je i predsednik Srbije Boris Tadić. Debatu je otvorio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, posle čega će se obratiti predsednik SAD Džordž Buš, zatim predsednik Francuske, predsedavajuće EU, Nikola Sarkozi i drugi visoki svetski zvaničnici.

Američki predsednik Džordž Buš diskutovaće danas o američkoj ekonomskoj krizi tokom svog poslednjeg govora u Ujedinjenim nacijama. Predstavnica Bele kuće, Dejna Perino, prenela je novinarima da će predsednik, u obraćanju svetskim liderima okupljenim u Njujorku, reći da njegova administracija preduzima "odvažnu, agresivnu i odlučnu akciju" za oživljavanje američkog finansijskog tržišta, uzdrmanog bankrotstvom nekoliko banaka i vladinom intervencijim za spasavanje ključnih institucija.

Očekuje se da će on u svom govoru ponoviti svoju podršku Gruziji i izvršiti pritisak na Severnu Koreju i Iran zbog njihovih nuklearnih programa.

Predsednik Srbije 12. je na listi govornika. Očekuje se da će predsednik Srbije govoriti oko 18 časova po srednjoevropskom vremenu. Tokom boravka u Njujorku Tadić će imati i 30-ak susreta sa šefovima delegacija koje učestvuju na zasedanju u kojima će, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, pokušati da obezbedi što širu podršku za inicijativu Srbije da se o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde.

Generalna skupština UN uvrstila je tu inicijativu u dnevni red 63. zasedanja ali još nije određen datum za raspravu. Tokom boravka u Njujorku, Tadić će se u sredu 25. septembra obratiti učesnicima prezentacije "Investiranje u Srbiju" u Harvard klubu, a
učestvovaće i na okruglom stolu "Održivi razvoj životne sredine", 25. septembra.
U delegaciji Srbije je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Više od 120 šefova država ili vlada prisustvuje jednonedeljnoj debati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Zasedanje je zvanično počelo prošle nedelje, sastankom šefova diplomatija koji su raspravljali o administrativnim pitanjima i sastavili dnevni red plenarnih sednica.

XS
SM
MD
LG