Linkovi

U Izraelu pregovori o formiranju nove vlade nakon Olmertove ostavke


Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni vodi razgovore sa političkim strankama u nastojanju da formira novu vladu. Ona ima 42 dana da to učini. Proces formiranja koalicije počeo je odmah pošto je premijer Ehud Olmert podneo ostavku u nedelju, posle korupcijskog skandala. Livini je prošle nedelje izabrana za lidera vladajuće stranke Kadima. Johanan Plesner, koji je vodio njenu predizbornu kampanju, rekao je da ona ima dobre šanse da uspe u osnivanju koalicije.

"Ona je kompetentna i u stanju je da uputi novu poruku nade izraelskoj javnosti i izraelskoj politici i da pokaže novo političko ponašanje, što je stavlja u sasvim povoljnu poziciju radi formiranja nove vlade zasnovane na nacionalnim interesima."

Najveća prepreka na tom putu je ultra-ortodoksna stranka Šas, ključni partner u sadašnjoj koaliciji. Ta stranka se protivi planu Livnijeve da prepusti delove Jerusalima Palstincima u skladu sa mirovnim sporazumom koji postepeno dobija oblik. Evo šta kaže Jalman Šoval iz opozicione Likud stranke.

"Izgleda da ona i njeni mogući koalicioni partneri imaju različita gledišta prema inostranoj politici, palestinskom pitanju, a najviše o Jerusalimu, tako da to neće biti lak posao. Mislim da ćemo imati prevremene izbore."

Ako Livni ne uspe da formira novu vladu, doći će do novih izbora poćetkom iduće godine, verovatno u martu.

XS
SM
MD
LG