Linkovi

Džon Sejlor: Boris Tadić će u SAD nastojati da privuče nove investitore


O akciji američke vlade u cilju spasavanja investicionih firmi u SAD i njenim posledicama po američka i globalna finansijska tržišta kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa predsednikom Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džonom Sejlorom.

Sejlor: Kao što znate, američka administracija je intervenisala i preuzela kontrolu nad dve najveće hipotekarne firme u Americi, Fredi Mek i Feni Mej, da bi stabilizovala finansijski sektor. Odmah nakon toga, neke od vodećih investicionih firmi na Vol stritu, poput poznate kompanije "Liman braders", takodje su došle u kritičnu situaciju, nakon čega je američka administracija odlučila da pomogne i nekim drugim firmama. Došlo je do panike i nepoverenja akcionara, koji su počeli da povlače svoja sredstva, slično situaciji 1929, kada su svi pohrlili u banke da povuku svoj novac. Intervencijom američke adminitracije poslednjih nekoliko dana sprečeno je dalje pogoršanje situacije, a administracija je preuzela odgovornost za sve ugrožene firme i postala suvlasnik i garantor. Medjutim, dugoročnije gledano bojim se da će poreski obveznici snositi teret tih izdataka.

Glas Amerike: Kako tumačite ovakvu interveciju vlade u SAD gde je privatni sektor neprikosnoven?

Sejlor: Takve akcije su veoma neuobičajene, ali su se dešavale i ranije, mada u manjem obimu. Svojevremeno je, na primer, adminstracija pomogla automobilskoj kompaniji "Krajsler", ali je ona vratila pozajmljeni novac. SAD su takodje pritekle u pomoć Meksiku, 1990-tih, i sprečile ekonomski krah te zemlje. Medjutim, ta sredstva su, kao dug, vraćena sa kamatama, pa su SAD čak i profitirale takvim akcijama. Adminstracija je sada intervenisala da bi stabilizovala američko i svetsko tržište i primetićete da je odmah nakon akcije administracije došlo do porasta vrednosti akcija na medjunarodnim tržištima. Tim potezom je omogućen predah, prelazni period, da se situacija smiri i da se dalje poradi na rešavanju problema, mada ova kriza još nije završena i trebaće još dosta vremena. Dakle akcija američke vlade i priliv gotovine doneli su stabilnost na američkom i svetskim tržistima ali istovremeno ukazali na potrebu reforme finansijskog sektora.

Glas Amerike: Šta ova kriza znači u pogledu američkih i globalnih finansijskih tržišta?

Sejlor: U SAD postoji dovoljno novca za ovakvu akciju, ali su sada svi zauzeli stav iščekivanja i mada su se aktivnosti na berzi, manje više, vratile na normalu, ostaje da se razmotre specifični detalji, dalji razvoj situacije, i mogućnost reforme finansijskog sistema. Medjutim, ono što je američka finansijska kriza pokazala jeste koliko su sve ekonomije sveta medjuzavisne i koliko je američka privreda i dalje snažna pošto se njen uticaj, kao i posledice njenih problema, osećaju širom sveta. Što se tiče Srbije, mi očekujemo posetu predsednika Borisa Tadića SAD i on će, izmedju ostalog, nastojati da privuče nove investitore. To će ovog puta biti teže, izmedju ostalog i zbog ove krize, jer investitori neće žuriti, analiziraće mogućnosti i rizike sa daleko više pažnje, a to znači da će Srbija morati dodatno da se potrudi da bi ih privukla.

XS
SM
MD
LG