Linkovi

Ako UN odbace zahtjev Srbije Crna Gora priznaje nezavisnost Kosova?


Crna Gora učestvovaće od sjutra do 26. septembra na zasedanju Generalne skupsstine Ujedinjenih nacija u Njujorku, kada bi predsednik Filip Vujanović trebalo da saopšti stav Crne Gore o nezavisnosti Kosova.

Vujanović će, kako je najavljeno iz vlade, govoriti u okviru Generalne debate 26. septembra.

Kako je ranije najavio premijer Milo Djukanović, predsjednik Vujanović će saopštiti stav Crne Gore o priznanju Kosova, a u međuvremenu je trebalo da obavi konsultacije na najvišem državnom novou.

Mediji su objavili da će odluka o tome da li će Crna Gora priznati Kosovo zavisiti od odluke UN da li će prihvatiti zahtjev Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti. Prema toj verziji, ako UN odbace zahtjev Srbije, Crna Gora će priznati nezavisnost Kosova u bliskoj budućnosti.

Iako najviši crnogorski zvaničnici tvrde da nema pritisaka da se prizna nezavisnost, posljednjih dana su SAD, Velika Britanija i Francuska, kao predsedavajuća EU, preko svojih ambasadora jasno stavile do znanja Podgorici da očekuju da to uradi u najskorije vrijeme.

Crnogorska opozicija pozvala je Vujanovića da podrži zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti.

Odluka o eventualnom priznanju Kosova u nadležnosti je crnogorske
vlade.

Tokom boravka u Njujorku, ministar inostranih poslova Milan Roćen i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potpisaće Sporazum izmedju vlada Crne Gore i Rusije o uslovima uzajamnih putovanja državljana dvije države.

Najavljeno je i da će Roćen sa svojim slovačkim kolegom Janom Kubišom potpisati Finansijski memorandum između ministarstava inostranih poslova Crne Gore i Slovačke.

Crnogorska delegacija učestvovaće na tematskim sastancima i skupovima u okviru zasjedanja Generalne skupštine i imati niz bilateralnih susreta s visokim predstavnicima zemalja učesnica i zvaničnicima UN.

XS
SM
MD
LG