Linkovi

Zaraćene frakcije u Avganistanu navode da će poslušati apel UN


Zaraćene frakcije u Avganistanu navode da će poslušati apel Ujedinjenih nacija i obustaviti sukobe kako bi humanitarni radnici počeli trodnevnu vakcinaciju protiv dečje paralize. Taliban, avganistanska armija i medjunarodne vojne snage, kažu da će danas – na Međunarodni dan mira – prekinuti borbe.

Hiljade zdravstvenih radnika će naredna tri dana raditi u šest nemirnih pokrajina na jugu Avganistana. Njihov cilj je da vakcinišu milion i osam stotina hiljada novorodjenčadi i dece mlaže od pet godina protiv dečje paralize. Vakcinacije pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija je bila na kratko prekinuta prošle nedelje, nakon smrti dva avganistanska lekara koji rade za Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Predstavnica Globalne inicijative za iskorenjivanje dečje paralize u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Sona Bari, izjavila je za Glas Amerike da su humanitarne agencije Ujedinjenih nacija u lokalnim zajednicama zaključile da je važno nastaviti vakcinaciju radi dobrobiti dece. Ona je irazila nadu da će zaraćene strane poslušati apel Ujedinjenih nacija za održavanje takozvanih Dana reda i mira i dopustiti da humanitarni radnici bezbedno obave svoj zadatak.

«21. septembar je važan zato što je to Medjunarodni dan mira i tradicionalno smo koristili ovu priliku da apelujemo da svi prekinu borbe i omoguće pristup deci koju treba da vakcinišemo. Koliko razumem lidera našeg tima na terenu, u nekim oblastima treba da preduzmemo mere za zaštitu naših ljudi.»

Avganistan je jedna od četiri zemlje u kojima je zabeležena endemska dečja paraliza. Ostale su Indija, Pakistan i Nigerija. Svetska zdravstvena organizacija je ove godine potvrdila 18 slučajeva poliomielitisa u Avganistanu. Većinom u južnim i istočnim regionima u kojima je pobunjeničko nasilje najjače i gde su zdravstveni radnici izloženi najvećem riziku. Sona Bari kaže da je Avganistan, od te četiri zemlje, najbliži iskorenjivanju virusa dečje paralize. Medjutim, ona priznaje da zdravstveni radnici do sada iz bezbednosnih razloga nisu bili u stanju da dopru do 100 hiljada dece na jugu.

«To nije veliki broj. Ovo je zemlja koja ima sedam miliona dece ispod pet godina starosti. To nije značajna prepreka. Avganistan se može rešiti. Oni su blizu tome i uz rešenost koju smo primetili ove nedelje, optimistični smo da će se dečja paraliza iskoreniti.»

Oko 350 hiljada dece oboleva godišnje od paralize od 1988, kada je Svetska zdravstvena organizacija počela svoju Globalnu kampanju iskorenjivanja te bolesti. U većini zemalja bolest je iskorenjena.

Svetska zdravstvena organizacija je ove godine zabeležila više od 1200 slučajeva dečje paralize u svetu, od čega je više od polovine zabeleženo u Nigeriji.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je Nigerija veliki kamen spoticanja u nastojanju da se iskoreni ova užasna bolest. Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije Sona Bari kaže da dva najnovija kruga vakcine protiv dečje paralize u Nigeriji nisu uspela da stignu do sve dece, jer nisu bila dobro planirana. Ona ukazuje da radnici koji daju vakcinu nemaju odgovarajuću obuku i podvlači da pojedini roditelji, koji ne dozvoljavaju da im se deca vakcinišu – zbog straha da bi to moglo da izazove bolest ili sterilitet - kriju decu da ne bi bila vakcinisana.

XS
SM
MD
LG