Linkovi

Pakistanski predsednik traži poštovanje teritorijalnog integriteta


Novi predsednik Pakistana Asif Ali Zardari po prvi put se obratio parlamentu u svojstvu šefa države, i tom prilikom izneo plan prema kome bi zakonodavci učestvovali na sastancima iza zatvorenih vrata, na kojima se raspravlja o bezbednosnim pitanjima u nemirnim plemenskim oblastima.

Pakistan neće tolerisati kršenje suvereniteta, rekao je Asif Ali Zardari u osvrtu na kontroverzne raketne i kopnene napade američke vojske na pobunjeničke ciljeve.

«Zahtevam od vlade da ostane čvrsta u odluci da neće dozvoliti da se sa naše teritorije vrše terorističke akcije, protiv bilo koje druge zemlje. Mi nećemo tolerisati ugrožavanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta u ime borbe protiv terorizma.»

Pakistanska vojska i političari te zemlje su u poslednjih nekoliko nedelja izneli brojne kritike na račun napada, za koje se sumnja da ih izvode američke oružane snage, upozoravajući da se tako ne samo krši suverenitet zemlje, već i umanjuje podrška javnosti u borbi protiv Talibana i al-Kaide. Predsednik Zardari je takođe izjavio da planira da pridobije podršku zakonodavaca za antiterorističku strategiju održavanjem brifinga sa predstavnicima obaveštajne agencije, iza zatvorenih vrata. On je dodao da se u okviru te strategije planira da grupama koje su spremne da polože oružje ponude mirovni sporazumi, osiromašenim plemenskim područjima se garantuje pomoć za razvoj tih oblasti, ali se ostavlja mogućnost vojne akcije protiv onih koji nastave da se suprotstavljaju vladi.

«Reforma plemenskih regiona i njihovo uvođenje u normalan tok više ne može da se odlaže. Njima se mora posvetiti ista pažnja kao i ostalom delu zemlje».

Bilo je to Zardarijevo prvo obraćanje članovima parlamenta od kad je zamenio bivšeg predsednika Perveza Mušarafa u avgustu. Zardari je široki spektar predsedničkih ovlašćenja koja je nasledio od svog prethodnika nazvao “izopačenim”. Komitet zakonodavaca treba da odluči šta da radi sa amandmanima na Ustav koji predsedniku daju moć da raspusti parlament, rekao je Zardari i pozvao političare da se pozabave posustalom ekonomijom u zemlji, da osiguraju prava žena i da rade na uspostavljanju mira sa susednim zemljama. Opozicioni lideri u parlamentu su izrazili nezadovoljstvo govorom, jer se Zardari, kako su naveli, nije dovoljno založio za smanjenje predsedničkih ovlašćenja, kao i da pravosudnom sistemu zemlje i dalje nije vraćena nezavisnost. Asif Ali Zardari će iduće sedmice posetiti SAD, gde će se na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastati sa visokim američkim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG