Linkovi

Crna Gora ostvarila evidentan napredak u borbi protiv pranja novca


Crna Gora je ostvarila evidentan napredak u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a konkretne ocjene biće poznate na proljeće naredne godine, nakon sjednice Skupštine Komiteta Savjeta Evrope za tu oblast Manival.

Načelnik Službe za opšte poslove, finansije i odnose sa javnošću Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Miroslav Radojević, saopštio je da će tim evaluatora Manivala sačiniti preliminaran izvještaj koji će biti proslijeđen državnim organima koji na bilo koji način učestvuju u borbi protiv tih nelegalnih poslova.

''Obavili smo pola posla i sad čekamo da evaluatori Manivala pošalju preliminarni izvještaj državnim organima, kako bi dobili primjedbe i komentare'', kazao je Radojević.

U drugi nacrt izvještaja o Crnoj Gori će, prema njegovim riječima, biti uvršteni svi komentari i primjedbe crnogorskih državnih organa, nakon čega će u Strazburu biti održan sastanak predstavnika Manivala i crnogorskih institucija na kome će biti utvrđena konačna verzija izvještaja.

''Očekujemo da će se na proljeće naredne godine finalni izvještaj braniti pred Skupštinom eksperata Manivala Savjeta Evrope'', objasnio je Radojević.

On je rekao da će crnogorski sitem za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma dobiti pozitivnu ocjenu, ukoliko to ocijeni Skupština Manivala.

»Ako predstavnici državnih organa Crne Gore uspješno odbrane izvještaj na Skupštini Manivala, značiće da crnogorski sistem za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma funkcioniše u skladu sa međunarodnim standardima«, dodao je Radojević.

On je kazao da će Crna Gora svakako dobiti niz preporuka kako da unaprijedi svoj sistem, jer, kako je dodao, sve države članice Savjeta Evrope imaju zadatke šta da urade do naredne evaluacije.

Ekspertski tim Manivala ove sedmice boravio je u Crnoj Gori, kako bi obavio drugu evaluaciju u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, a njihov glavni zadatak je procjena usklađenosti domaće legislative sa međunarodnim standardima, sprovođenja zakona u praksi, funkcionisanja finansijskog sistema i postignutih rezultata.

XS
SM
MD
LG