Linkovi

Finansijska kriza predstavlja veliki izazov za predsjedničke kandidate


Džon Mekejn i Barak Obama pokušavaju da iznošenjem planova za rješavanje trenutne ekonomske situacije pokažu da mogu da budu pravi lideri kada je to najneophodnije.

Dok vlada ulaže napore da povrati povjerenje građana u finansijski sistem zemlje, ekonomska kriza, 45 dana uoči izbora, već ima veliki uticaj na predsjedničku kampanju.

"Riječ je o septembarskom iznenađenju. Kako kandidati budu izašli na kraj sa krizom, šta će uraditi naredne sedmice i nakon toga, će vjerovatno više uticati na predsjedničku trku od bilo kog drugog faktora."

Predsjednički kandidat republikanske stranke, je tokom kampanje u Viskonsinu ublažio stav da bi predsjednik komisije za hartije od vrijednosti Kris Koks trebalo da bude otpušten, navodeći da bi trebalo da podnese ostavku. Mekejn je zatražio veću odgovornost u Vašingtonu, ističući da će njegova administracija imati dosljednu politiku u pogledu odlučivanja o eventualnom spasavanju kompanija.

"Ne bi bilo dobro da nastavimo da donosimo te odluke usput, s obzirom na to da su u pitanju milijarde dolara državnog novca."


Obama, koji se u međuvremenu na Floridi sastao sa ekonomskim timom, odložio je objavljivanje plana o rješavanju trenutne krize, naglasivši da prvo želi da čuje detalje prijedloga Bušove administracije. Oba predjsednička kandidata saglasna su da postoji više krivaca za finansijski krah, kritikujući Kongres, Bijelu kuću, regulatore, Vol Strit, i naravno jedan drugoga.

XS
SM
MD
LG