Linkovi

U Moskvi otvoren veliki centar savremene kulture nazvan «Garaža»


U ruskoj prestonici Moskvi otvoren je veliki centar savremene kulture nazvan «Garaža». U pitanju je ruski odgovor na galeriju moderne umetnost Tejt.

U novoj moskovskoj galeriji biće izložena najbolja dela savremenih ruskih i medjunarodnih umetnika, a u okviru nje će biti otvoren obrazovni centar sa bioskopskom salom i knjižara.

Osnivač Garaže je Darja «Daša» Žukova, verenica ruskog tajkuna i vlasnika fudbalskog tima «Čelsi» Romana Abramoviča, koji se takodje pojavio na svečanom otvaranju galerije.

«Nadam se da će ovde dolaziti i ljubitelji savremene umetnosti, i oni kojima se takva umetnost ne dopada... nadam se da ćemo otvoriti dijalog sa publikom. Volela bih da na njih ostave snažan utisak dela koja različitih umetnika koja smo ovde prikazali» - kaže Žukova.

Ona je odrasla u SAD i diplomirala na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari na odseku za slovenske studije i književnost. Medjutim, Daša ističe da je umetnost uvek bila deo njenog života.

«Odrastala sam okružena umetnošću, oca je zanimala arhitektura, a moja dva najbolja prijatelja su uemtnici.»

Prva izložba u Garaži je velika retrospekteiva najpoznatijih konceptualnih umetnika na svetu Ilije i Emilije Kabakov. Izložene su njihove slavne «totalne instalacije» uključujući «Crveni vagon» i «Alternativnu istoriju umetnosti.»

Zvanična štampa ističe da je izložbu Kabakovih omogućila finansijska podrška Romana Abramoviča ali Daša Žukova nije želela da komentariše njegovo učešće u tom projektu.

XS
SM
MD
LG