Linkovi

Buš: Vašington će nastaviti da radi na stabilizaciji finansijskih tržišta


Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da će Vašington nastaviti da radi na stabilizaciji finansijskih tržišta uzdrmanih strahom od globalnog finansijskog kraha. Najveće centralne banke sveta udružuju snage, u nadi da će povratiti poverenje investitora.

Predsednik Buš otkazao je putovanja radi prikupljanja novca za predsedničku kampanju svoje Republikanske stranke, kako bi ostao u Beloj kući i konsultovao svoje ekonomske savetnike.

"Američki narod je zabrinut zbog situacije na našim finansijskim tržištima i u našoj ekonomiji, a ja delim te brige".

Brza reakcija vlade tokom protekle nedelje u velikoj meri ostavila je američke zakonodavce daleko iza. Sekretar za finasije Henri Polson obavestio je Kongres o zajmu AIG-u u vrednosti od 85 milijardi dolara, tek pošto je sve završeno.

Korišćenje novca poreskih obveznika zarad spasavanja ugroženih firmi je najdirektniji, ali ne i jedini način na koji izvršna grana vlasti interveniše u periodu ekonomske krize. Predsednik Buš je ranije ove godine dobio podršku Kongresa za paket ekonomskih stimulativnih mera, koji se sastojao iz povraćaja novca potrošačima i poreskih olakšica za biznise, kako bi potrošili novac za novu radnu opremu.

Predsednici utiču na tržišta regulatornom politikom i na način na koji troše javne fondove, tako što količina pomoći izdvojena za korporativna istraživanja i razvoj, na primer, ili ohrabruje ili obeshrabruje biznise da prave slične investicije.

Predsednici takođe utiču na ekonomiju svojom javnom politikom. Predsednik Buš kaže da Kongres može da pomogne ekonomiji tako što će usvojiti sporazume o slobodnoj trgovini sa Kolumbijom, Panamom i Južnom Korejom, i omogućiti američkim kompanijama da prodaju više robe u inostranstvu. On takođe želi da proširi potragu za naftom u američkom priobalju, i tvrdi da će to jednog dana smanjiti energetske troškove.

Predsednici ne utiču direktno na monetarnu politiku, jer je Uprava američkih federalnih rezervi - nezavisni entitet. Ona se pridružila centralnim bankama drugih zemalja u ubacivanju stotina milijardi dolara na finansijska tržišta, s nadom da će povratiti poverenje investitora i ohrabriti banke da jedne drugima pozajmljuju novac.

Predsednik Buš kaže da je to značajan korak u obezbeđivanju dodatne likvidnosti američkom finansijskom sistemu.

"Ovi potezi su neophodni i važni, i tržišta se prilagođavaju. Naša finansijska tržišta i dalje se suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Kao što naši nedavni potezi i pokazuju, moja administracija je fokusirana da odgovori na te izazove. Američki narod može da bude siguran da ćemo nastaviti da delujemo u cilju jačanja i stabilizacije naših finansijskih tržišta i poboljšanja poverenja investitora".

Američka ekonomija pogođena je opadanjem vrednosti nekretnina i visokim cenama energenata i hrane. Istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli TV mreža CBS i dnevnik Njujork Tajms ove nedelje, pokazalo je da su ekonomija i radna mesta najvažnija pitanja za gotovo polovinu američkih glasača pred novembarske izbore.

XS
SM
MD
LG