Linkovi

Brisel: Siromaštvo kuca na sve veći broj vrata i u Evropskoj uniji


Siromaštvo kuca na sve veći broj vrata i u EU - pod visokim cenama koje izmiču mesečnim primanjima, za pomoć socijalnih organizacija se prijavljuje sve više ljudi- uz po statistikama najsnažnije siromaštvo u Rumuniji i Bugarskoj, čak se i u bogatim evropskim oblastima žitelji žale da gube trku se cenama. Zbog toga je Evropska komisija odvojila ozbiljna sredstva, viša nego ikada ranije, kako bi problem barem umanjila.

Potaknuti sve ozbiljnijim problemom rasta cena hrane, u Evropskoj komisiji su odlučili da, ukoliko ne mogu da izbrišu siromaštvo i nemogućnost sve veće armije Evropljana da kupuju dovoljno hrane, da barem daju svoj doprinos kako bi se problem ublažio- tako su za narednu godinu već izdvojili 500 miliona evra, novac za koji će se kupiti hrana i distribuirati posredstvom humanitarnih organizacija i centara širom Evrope.

Za sada je 19 država Evropske unije obuhvaćeno tim vidom pomoći- tako je prošle godine samo Italija koristila 70 miliona evra, za njom su bile Španija i Francuska. Austria, Kipar, Velika Britanija, Danska, Švedska, Nemačka, Slovačka i Holandija su izvan ovog programa. Komesar Evropske komisije zadužena za poljoprivredu, Marian Fišer Boel:

"Države članice koje žele da učestvuju u programu, mogu da traže isporuke hrane bazirano na trogodišnjem projektu- one će izabrati odgovarajuće organizacije, lokalne socijalne servise i humanitrane centre, i pobrinuće se da te organizacije dobiju traženu hranu. Tamo gde je to moguće, hrana će dolaziti iz interventnih zaliha. Ali, uglavnom, hranu nameravamo da kupujemo na tržištu putem javnih tendera".

Pomoć je predviđena za širok krug ljudi-između ostalih, za starije, beskućnike, imigrante. Inače, prjekat je krenuo još 1987. godine, u vreme kada je EU imala značajne viškove poljoprivrednih proizvoda- danas , kada su, zbog restruktuiranja evropske poljoprivrede, zalihe na najnižem zabeleženom nivou, pomoć gladnima je aktuelnija nego ikada do sada.

XS
SM
MD
LG