Linkovi

Preuzimanje AIG-a jedna od najvećih intervencija u istoriji SAD


Tržišta akcija u Evropi i Americi pretrpela su značajne gubitke, dok investitori brinu da najnovija odluka o državnom preuzimanju poljuljanog džina u američkom sektoru osiguranja, Američke internacionalne grupe, odnosno AIG-a, možda neće biti dovoljna za okončanje sadašnje finansijske krize.

Preuzimanje AIG-a predstavlja jednu od najvećih državnih intervencija u ekonomskoj istoriji Amerike. Gigantska osiguravajuća kompanija, koja deluje širom sveta, važila je za firmu koja je bila prevelika da bi mogla da padne i ugrozi finansijski sistem zemlje. Američka Centralna banka je u utorak noću obezbedila AIG-u zajam u iznosu od 85 milijardi dolara da bi mogao da preživi krizu. Država sada poseduje 80 odsto AIG-a, koji će za pozajmicu morati da plaća kamatu od 11 odsto. Piter Bukvar, ekspert u finansijskoj firmi «Miler Tabak», kaže da preuzimanje kompanija poput AIG-a nosi određen rizik.

«Mislim da 85 milijardi dolara koje su pozajmili AIG-u nije moguće dobiti iz vedra neba, odnosno jednostavnim štampanjem novca. I sada vidimo reakciju. Cena zlata je skočila za 55 dolara. Tržište oseća šta se događa. Centralna banka i američka vlada ne mogu tek tako da štampaju novac, a da ljudi to ne primete.»

Bukvar očekuje pad vrednosti dolara, pošto su i ogromne hipotekarne ustanove kao Feni Mej, Fredi Mek i AIG otkupljene državnim novcem. Cilj mera američkog Sekretarijata za finansije i Centralne banke je smirivanje finansijskih tržišta, duboko poremećenih posle 13-omesečne krize koja je počela talasom propalih hipotekarnkih zajmova i naglim padom vrednosti kuća u Americi. Analitičar Piter Bukvar kaže da će gubitak milijardi dolara na berzama negativno uticati na američku i globalnu ekonomiju.

«Nemojte se uljuljkivati da neće biti novih AIG-a i Feni Meja i da je sve uredu. Posledice svega ovoga trajaće još dugo.»

Međutim, Ron Rimkus, finansijski ekspert u firmi Bi-Bi-end-Ti u Severnoj Karolini, kaže da je vlada preduzela prave mere.

«Ovo su važni koraci koji vode oporavku. Važni su za raščišćavanje situacije».

Vladine akcije u cilju stabilizacije finansijskih tržišta su kontroverzne i do sada nisu donele željeni rezultat. Mnogi eksperti smatraju da do pravog oporavka neće doći pre nego što ponovo ne oživi stambeni sektor – a to se još ne događa.

XS
SM
MD
LG