Linkovi

Vlada raspravljala o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU


Vlada Srbije raspravljala o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, u javnosti se i dalje vodi polemika da li bi jednostrana primena donela više koristi ili štete.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju izdatom posle sednice, razmatrala kako da počne ispunjavanje obaveza iz Prelaznog sporazuma i dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivnije razgovora na tu temu, a mediji izveštavaju da je preovladao stav da bi jednostranoj primeni Sporazuma morali da prethode politički dogovor i ekonomska analiza efekata jednostrane primene tog dokumenta.

Ideju da Srbija odmah počne primenu Prelaznog sporazuma pokrenuli su ministri iz G17 Plus, a iz te stranke stiglo je tumačenje da će od primene Sporazuma neposrednu korist imati i građani i firme, jer će biti uspostavljena veća konkurencija, što znači da će građani jeftinije plaćati robu i usluge iz zemalja članica Unije. Visoki funkcioner te partije Snežana Marković Samardžić izjavila je tim povodom da je to način da se i proizvodi iz Srbije pojave na evropskom tržištu, a privrednicima dodatna prilika da na tom tržištu dokažu konkurentnost svojih proizvoda.

Ima i tumačenja da bi jednostrana primena Prelaznog sporazuma štetila domaćoj privredi. Sekretar za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran smatra da je to veliki rizik, da treba biti obazriv jer dolazi period oštre konkurencije, ali da ga možda ne treba ranije prizivati.

Pored evropskih integracija, pitanje Kosova i dalje zaokuplja pažnju državnih organa. U pripremama za novu parlamentarnu rezoluciju o Kosovu, ministar za Kosovo Goran Bogdanović održao je konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa i dogovoreno je da poslaničke grupe do utorka dostave svoje predloge za tekst te rezolucije, mada radikali i narodnjaci ne odustaju od predloga rezolucije koju je letos podnelo 108 njihovih poslanika. Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je neophodno prekinuti kontinuitet politike koju je vlada Vojsilava Košutnice vodila prema Kosovu i da je potrebno pronaći načine za dijalog sa kosovskim Albancima jer ne vredi bežati od stvarnosti u toj pokrajini.

XS
SM
MD
LG