Linkovi

Hejden: Al Kaida ostaje prioritet američkih obaveštajnih agencija


Direktor Centralne obaveštajne agencije Majkl Hejden kaže da Al Kaida ostaje prioritet američkih obaveštajnih agencija. Hejden je danas u Los Anđelesu rekao da su i Iran i Severna Koreja i dalje opasni, jer mogu da naprave nuklearno oružje.

Direktor Centralne obaveštajne agencije kaže da Al Kaida i njeni saveznici predstavljaju najveću bezbednosnu opasnost za Sjedinjene Države, s obzirom da je vođa Al Kaide Osama bin Laden jasno rekao da namerava da napadne zemlju.

«Bin Laden je više puta rekao da pribavljanje nuklearnog oružja smatra religioznom dužnošću. Znamo da je Al-kaida i dalje rešena da napadne našu zemlju na načine koji donose najveću smrtnost i razaranje.»

Na skupu u Los Anđelesu koji je organizovao Savet za svetsku politiku, direktor Centralne obaveštajne agencije je rekao da je Severna Koreja opasna zbog toga što njen nuklearni program ugrožava stabilnost u severoistočnoj Aziji i služi kao snabdevač podzemnog tržišta nuklearnom tehnologijom. Hejden je rekao da je nuklearni rekator koji je Izrael prošle godine uništio u sirijskoj pustinji, sličan onom u Severnoj Koreji. Sirijski predsednik Bašar al-Asad poriče da njegova vlada želi da se domogne nuklearnog oružja, a Severna Koreja odriče da je snabdela Siriju nuklearnom tehnologijom. Hejden kaže da je i Iran i dalje opasan jer raspolaže naučnim, tehničkim i industrijskim kapacitetima da napravi nuklearna oružja ili u krajnjem slučaju, zadržava mogućnost da to učini.

Američke prošlogodišnje obaveštajne procene ukazuju da su delovi iranske vojske do kraja 2003. razvijali nuklearna oružja i bojevu glavu, ali - kako je rekao direktor Centralne obaveštajne agencije - sadašnji obaveštajni podaci idu u prilog zaključku da iranski program proizvodnje nuklearnog oružja do sredine prošle godine nije nastavljen. Ipak, on je naglasio da odbijanje Irana da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju potpiruje sumnju. U izveštaju te agencije, navodi se da Iran nastavlja da obogaćuje uranijum uprkos rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a u jučerašnjim novinskim izveštajima se navode izjave diplomata da je Međunarodna agencija pokazala obaveštajne podatke koji navodno pokazuju da Iran ponovo pokušava da osposobi raketu dugog dometa da ponese nuklearno punjenje. Jedan iranski zvaničnik je rekao da su ti podaci isfabrikovani.

XS
SM
MD
LG