Linkovi

General Odierno preuzeo komandu nad američkim snagama u Iraku


Komandant koalicionih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, napustio je tu funkciju posle važnih godinu i po dana – perioda u kojem mu se pripisuje zasluga za preokret u borbi protiv pobunjeničkih grupa. Petreus će od sada komandovati američkim snagama na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali brojni visoki vojni funkcioneri i obični vojnici, u jednoj od starih palata Sadama Huseina, novi komandant, general Rej Odierno, preuzeo je komandu nad 146, 000 američkih vojnika, i hiljadama članova vojne koalicije, kao i posao obuke novih iračkih snaga i koordinisanja njihovih operacija.

«Tamo gde je vladao haos, sada je prevladala nada, i ojačala vera u svetlu i prosperitetnu budućnost ove drevne zemlje. Pod izuzetnim vojdstvom generala Petreusa, muškarci i žene koji služe u multinacionalnim snagama u Iraku, zajedno sa našim hrabrim iračkim partnerima, stvorili su tu nadu, i trebalo bi da budete izuzetno ponosni na sve što ste postigli. Medjutim, moramo da razumemo da situacija još može da se preokrene, tako da je naš posao ovde daleko od završenog», rekao je Odierno.

General Odierno je, do proleća 2008, bio zamenik generala Petreusa. Sam Petreus je govorio o tome šta je postignuto u Iraku za vreme njegovog mandata, kao i poslu koji preostaje da se obavi.

«Pre svega, želim da se zahvalim našim vojnicima na hrabrosti, predanosti i žrtvama koje su podneli. Vi i vaši irački partneri prekinuli ste plimu nasilja i pomogli zemlji da se zaustavi na samoj ivici, i ne sklizne u gradjanski rat. Jasno je da se novi Irak suočava sa bezbrojnim izazovima, i pred nama je još mnogo teškog posla. Medjutim, napredak koji ste postigli zajedno sa našim iračkim partnerima je od ogromnog značaja», istakao je Petreus.

Sekretar za odbranu Robert Gejts i drugi zvaničnici doputovali su specijalno za ovu priliku iz Vašingtona, kako bi prisustvovali primopredaji dužnosti.

«Kada je general Petreus preuzeo komandu pre 19 meseci, u ovoj zemlji vladao je mrak. Mrtva tela bila su uobičajeni prizor. Širom sveta, mnogi su postavljali pitanje da li bi nova strategija, zapravo da li bi bilo kakva strategija mogla nešto da promeni. Polako, ali neumitno situacija je počela da se preokreće. Naši neprijatelji su primili teške udarce, koje neće skoro zaboraviti. Situacija je danas mnogo drugačija», naglasio je Gejts.

Sekretar Gejts kaže da će se posao generala Odierna unekoliko razlikovati od dužnosti njegovog prethodnika. Dok je general Petreus morao da promeni čitav tok konflikta, koji je izmicao kontroli, prema Gejtsovim rečima general Odierno sada treba da konsoliduje stabilnost, intenzivira obuku iračkih snaga i ubrza proces kojim se iračkoj vojsci predaje kontrola nad njihovom zemljom. Visoki vojni zvaničnici upozoravaju da u tome ne treba žuriti, i rizikovati da se ponove problemi od pre dve godine, ali takodje jasno stavljaju na znanje, kao što čine i američki i irački političari, da je to smer u kome se ide.

XS
SM
MD
LG