Linkovi

Delić osuđen na tri godine zatvora zbog zločina nad srpskim zarobljenicima


Haški tribunal danas je bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića osudio na tri godine zatvora zbog zločina mudžahedina nad srpskim zarobljenicima u srednjoj Bosni 1995. Delić je, odlukom većine sudija, proglašen krivim za kršenje zakona i običaja rata, zato što u julu, avgustu i septembru 1995. nije sprečiio okrutan tretman zarobljenih Srba u rukama pripadnika jedinice El Mudžahedin, nad kojom je, po presudi, tada imao efektivnu kontrolu.

Istovremeno, general Delić je, jednoglasnom odlukom, oslobodjen krivice za višestruka surova ubistva srpskih i hrvatskih zarobljenika na više lokacija u srednjoj Bosni 1993-95. Kao dokazano, sudije su prihvatile da su mudžahedini u julu i avgustu 1995. u selima Livada i logoru Kamenica okrutno postupali prema srpskim zarobljenicima, prebijajući ih i podvrgavajući ih elektro-šokovima, kao i da su trojicu ubili, a zatim im odsekli glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima.

Veće je u presudi ocenilo i da su tužioci "van svake sumnje" dokazali da su pripadnici El Mudžahedina u septembru 1995., posle zauzimanja Vozuće, zarobili i "hotiminčno ubili" više od 50 Srba u logoru Kamenica.

Sudije su, medjutim, da Delić - premda je imao efektivnu kontrolu nad mudžahedinima - zbog nedostatka dovoljno "uzmemiravajućih" informacija nije znao, niti je mogao znati za ubistva zarobljenika, te ih stoga nije ni mogao sprečiti, ni kazniti.

General Delić je poslednji visoki oficir ABiH kome je sudio Haški tribunal. Oslobadjajuće presude, Tribunal je ranije izrekao Sefer Haliloviću i Naseru Oriću, a pravosnažno je osudio Envera Hadžihasanovića na tri i po, a Amira Kuburu na dve godine zatvora.

XS
SM
MD
LG