Linkovi

Grim: Demokrate ili republikanci snažno će podržavati nezavisnost Kosova


Pod "promenom" demokratski predsednički kandidat Barak Obama podrazumeva promenu Bušove politike, dok za Mekejna "promena" podrazumeva promenu sistema političkog delovanja, odnosno procesa" rekao je saradnik vašingtonskog lista "The Politico", Rajan Grim, koji je prisustvovao konvencijama obe stranke. Razgovor je vodio naš kolega Branko Mikašinović.

Grim: Ono što se dalo uočiti na kovencijama Demokratske, a zatim i Republikanske stranke jeste da su u grupi oko Baraka Obame intelektualno talentovani ljudi, koji ne vole da stalno ponavlaju svoje stavove, kako se to očekuje u predsedničkoj kampanji, i stoga nemaju praksu , kako se to ovde kaže, "disciplinovane poruke", odnosno da uporno ukazuju na ekonomske probleme ove zemlje, pa se stoga njihova poruka gubi. S druge strane, kako većina američkih gradjana smatra da se zemlja kreće u pogrešnom pravcu, i za to okrivljuje republikanskog predsednika Džordža Buša, logično je da predsednički kandidat te stranke nije zainteresovan da govori o konkretnim problemima, što je dovelo njegovu kampanju u ćorsokak i debatu o, kako neki tvrde, trivijalnim pitanjima.

Glas Amerike: Intersantno je da se u poslednje vreme oba kandidata predstavljaju kao zagovornici "promene". Šta mislite o tome?

Grim: Mekjen je za svog potpredsedničkog kandidata izbarao guvernerku Aljaske Saru Pejlin, "autsajdera", van vašingtonske političke nomenklature. U tom pogledu ona je nešto drugo i sama njena ličnost predstavljaju odredjenu promenu. Da li će ona predstavljati i promenu politike i stavova, ostaje da se vidi. Pored toga, sam Mekejn je oduvek smatran za čoveka sa drugačijim mišljenjem od većine u svojoj stranci, pa on verovatno misli da samim tim predstavlju poromenu. S druge strane, Barak Obama je jedinstven kao prvi crnački kandidat u istoriji ove zemlje, a i predstavnik je generacijske smene i političkih promena.

Glas Amerike: Šta Barak Obama podrazumeva pod sada često pominjanom parolom -- "promene", a šta Mekejn?

Grim: Promena" za Obamu znači promenu politike, odnosno promenu politike Bušove administracije i sprovodjenje svojih stavova u, recimo, Iraku, ekonomiji, poreskoj politici i zdravstvu. Dakle, naglasak je na promeni politike. Za Mekejnovu kamapnju "promena" znači promenu sistema političkog delovanja, ukazivanjem na slabosti političkog establišmenta u Vašintonu. Drugim rečima, on želi da reformiše proces donošenja odluka. To mu, naravno, dozvoljava da izbegne nezgodna pitanja povezana sa Bušovom administracijom, koju je on podržavao u oko 90 odsto slučajeva. Mekjen tvrdi da nije u pitanju politika, već negativni aspekti sistema, kao što je uticaj grupa koje zastupaju specijalne interese, nepotrebni troškovi Kongresa, itd. Dakle, Obama je za promenu politike, a Mekejn za promenu načina donošenja odluka.

Glas Amerike: Kako će se republikanska ili demokratska administacija odnositi prema pitanju Rusije, Balkana i Srbije?

Grim: Imaće različit pristup Rusiji. Nakon rata u Gruziji, Mekejn je decidirano pripisao svu krivicu Moskvi i podržao oštru kritiku Rusije. Ironično je da su se i predsednik Buš i Obama založili za smirivanje situacije, uz, naravno, dužnu osudu Moskve. Mekejnov oštar stav je rezultat dugogodišnjeg nepoverenja prema komunizmu, odnosno Rusiji, i njegovim nekadašnjim komunističkim mučiteljima u Vijetnamu. S druge strane, Obama je nakon početnog blagog saopštenja, zbog koga je bio izvrgnut potsmehu, nekoliko dana kasnije objavio daleko oštrije saopštenje, slično Mekejnovom. To je ostavilo utisak da Mekejn reaguje na pravi način na spoljnopotičke situacije, dok je Obama nesiguran. U suštini je reč o dva suprotna filozofska stava. Obama i demokrate su skloniji razgovorima i diplomatskom pristupu, a ne vojnom rešenju, dok su republikanci za primenu oštrih mera. Što se tiče Balkana, demokrate će, kao i republikanci, posebno Mekejn, snažno podržavati nezavisnost Kosova, mada to pitanje neće biti aktuelno tokom ove predsedničke kampanje.

XS
SM
MD
LG