Linkovi

Krupne promene na Volstritu: Američka ekonomija sve dublje zapada u teškoće


Na svetskim tržištima došlo je do obimne prodaje deonica posle vesti da je velika američka investiciona banka Liman braders zatražila zaštitu od poverilaca. Banka Liman braders potražila je utočište u proglašavanju bankrotstva kada je postalo jasno da joj federalna vlada neće pomoći novcem poreskih obveznika. Tokom hitnih sastanaka juče i prekjuče britanska banka Barklis i Banka Amerike pokazale su interes za banku Liman braders, ali su odustale od kupovine jer vlada nije htela da pruži garancije. Ali kupovina banke Meril Linč od strane Banke Amerike, za 50 milijardi dolara, predstavljala je iznenađenje. Na konferenciji za medije, predsednik Banke Amerike, Ken Luis, opisao je to kao priliku koja se javlja jednom u životu.

"Prilika nam se očigledno pružila da stvorimo jednu od najvećih kompanija za finansijske usluge u svetu. U to ćemo ući punom snagom jer smatramo da je reč o strateškoj prilici koja se javlja jednom u životu."

Banka meril Linč, čije deonice su tokom proteklih godinu dana izgubile 75 odsto vrednosti, najveća je brokerska firma u Americi, a kao većina drugih finansijskih institucija, teško je uzdrmana lošim hipotekarnim kreditima.

Ranije ovog meseca, američka vlada preuzela je upravu nad dve velike hipotekarne banke u Americi - Feni Mej i Fredi Mek. Šest meseci ranije, vlada je spasla od propasti još jednu banku - Ber Sterns - koju je kupila banka Džej-Pi Morgan Čejs. Džim Paulsen, iz banke Vels kapital, iz Mineapolisa, jedan je od onih analitičara koji pozdravljaju odbijanje federalne vlade da garantuje dugove banke Liman braders.

"Ovim rešavamo neke probleme koji su opterećivali to tržište - i u smislu poverenja i u smislu mentaliteta. Banka Liman je sada uklonjena jer je predstavljala problem, a sa njom odlazi i Meril Linč. Delimično, to uopšte nije loše."

U međuvremenu, cena nafte je naglo pala, uprkos tome što je uragan Ajk prešao preko naftnih tornjeva u Meksičkom zalivu, ali im - kako izgleda - nije naneo veću štetu. Nafta se sada prodaje za manje od 97 dolara po barelu, što je pad od 30 odsto u poređenju sa cenom od pre dva meseca.

XS
SM
MD
LG