Linkovi

Beograd očekuje da EU deblokira Prelazni trgovinski sporazum


U Beogradu se očekuje da, i pored najavljenog protivljenja Holandije, Savet ministara Evropske unije u ponedeljak ipak deblokira Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Vicepremijer Božidar Đelić izjavio je da s obzirom šta je sve Srbija uradila i radi na saradnji sa Haškim tribunalom, kao jedinim uslovom odmrzavanja Privremenog trgovinskog sporazuma, očekuje da ministarski Savet Unije donese jedinu moguću odluku i odmrzne taj sporazum. Nastavićemo lobiranje u Briselu, rekao je Đelić i dodao da je Privremeni trgovinski sporazum najjača moguća preporuka za sve investitore da dođu u Srbiju i da će jedan od prvih zahteva Beograda biti povećanje kvota za izvoz šećera i mesa u evropske zemlje.

Pred put u Brisel pomoćnica ministra spoljnih poslova Milica Delević kaže da će odluka o deblokadi Prelaznog sporazuma zavisi od ubeđivanja Holandije da je hapšenje Radovana Karadžića dovoljno značajan dokaz da u Srbiji postoji odlučnost da se uhapse i preostali begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da vlast nema dokaza da se haški begunac Ratko Mladić nalazi u Srbiji. Svaka rasprava o tome da li je Mladić u Srbiji je beskorisna i licitiranje o tome gde se on krije neće nas nigde odvesti, izjavio je Ljajić i naglasio da se posao mora što pre završiti što znači da Ratko Mladić bude lociran, uhapšen i izručen u Hag.

XS
SM
MD
LG