Linkovi

Server: Srbija da reši pitanje Kosova pre nego što postane članica EU


Direktor Balkanske inicijative u američkom Insitutu za mir, Daniel Server, osvrnuo se u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem na ratifikaciju sporazuma Srbije sa Evropskom unijom, izjavu bišeg američkog diplomate Ričarda Holbruka o tom pitanju i inicijativu Srbije u Generalnoj skupšitini UN o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Server: Mislim da je ratifikacija sporazuma Srbije sa Evropskom unijom dobra stvar, kako za Srbiju tako i za region. Srbija pripada Evropi i treba da joj se pridruži što pre, a ovo je bio jedan od važnih koraka.

Glas Amerike: Bivši američki diplomata Ričard Holbruk je rekao da bi ulazak Srbije u EU trebalo usloviti njenim priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Server: Mislim da će to biti tako. Medju 20-tak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biće barem jedna, a verovatno i više, koje će se usprotiviti ulasku Srbije u EU, ukoliko se ne reši to kosovsko pitanje. Znam da funkconeri EU govore da te dve stvari nisu povezane, i to je samo birokratska retorika. Činjenica je da će Srbija morati da reši pitanje Kosova pre nego što postane članica EU.

Glas Amerike: Da li mislite da će takav stav EU naneti štetu proevrpskoj vladu u Beogradu?

Server: Nadam se da neće. Naravno, to pitanje se ne očekuje u skoroj budućnosti, ali će se postaviti tokom vremena. Srbija mora da napravi izbor izmedju prosperiteta i podrške prošlosti. Da je Austrija nastojala da posle Drugog svetskog rata ostane dosledana svojoj prošlosti, a ne da krene napred i postane deo Evrope, Austrijanci ne bi bili gde su danas. Ali oni su doneli pravu odluku pa mislim da će i Srbi doći do sličnog zaključka.

Glas Amerike: Srbija je nedavno u Generalnoj skupštini UN zatražila mišljenje Medjunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Danijel Server smatra da to nije bila dobra odluka.

Server: Mislim da je to strašna ideja, jer se time stvara neizvesnost o statusu Kosova za dugi niz godina, što je loše za Kosovo, Srbiju i region. Ustvari, većina deklaracija o nezavisnosti su po definiciji nelegalne, pa je to bio slučaj i sa američkom dekalracijom o nezavisnosti od Britanije. Ali glavno pitanje je da li je Kosovo već sada suverena država. SAD i više od 40 zemalja su to potvrdile. To se neće promeniti mišljenjem savetodavnog komiteta Međunarodnog suda pravde. Miislim da je cilj Beograda da što duže odlaže ono što je neizbežno.

Glas Amerike: Mada su neki političari i analitičari tvrdili da je Kosovo specijalan slučaj, to je dovedeno u pitanje posle najnovijih događaja u Gruziji. Evo šta Danijel Server misli o tome.

Server: Kosovo je specijalan slučaj, ali nije apsolutno jedinstven. Ono što se dogodilo u Gruziji u stvari podriva poziciju Rusije u vezi sa Kosovom. Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, ali to nije učinio niko drugi osim Nikaragve. Postoji jasna razlika izmedju kosovskog slučaja i onoga što se dogodilo u Gruziji. Rusija je sada pokazala veliku neprincipijelnost. U ovom momentu Beograd bi tebalo da razmisli da li se može osloniti na Rusiju.

Glas Amerike: Šta Danijel Server očekuje od buduće američke administracije u pogledu Srbije i Kosova?

Server: Ne verujem da će biti velikih razlika izmedju Mekejna i Obame po tim pitanjima. SAD će nastaviti da podržavaju ulazak Srbije u EU, ali i nezavisnost Kosova. Mekejnov stav je i do sada bio jasan u pogledu podrške nezavisnsoti Kosova, dok Obama pripada stranci koja je dugo snažno podržavala Prištinu i mislim da će ostati dosledna tom stavu. Nema puno kontroverze u SAD o tim pitanjima i ona nisu izvor frikcije u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG