Linkovi

Oli Ren: Crnogorske šanse za ulazak u Evropsku uniju vrlo dobre


Crnogorske šanse za ulazak u Evropsku uniju su vrlo dobre, to nije pitanje ako već kada, rekao je komesar za proširenje Unije Oli Ren. Ren je kazao da su rezultati Crne Gore u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za sada zadovoljavajući.

"Ono što ostaje kao bitno jeste da je potrebno znatno više borbe protiv korupcije, kao uostalom i u svim državama zapadnog Balkana", rekao je Ren podgoričkom listu ''Dan''.

On je, kao posebno važno ocijenio stvaranje uslova za potpunu nezavisnost crnogorskog pravosudnog sistema, kao glavnog preduslova za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ren smatra da je u Crnoj Gori potrebna i dodatna reforma javne admnistracije.

"Ključno je da pravosuđe bude nezavisno, jer kriminal i korupcija ostaju problem u Crnoj Gori. Crnogorske šanse za ulazak u EU su vrlo dobre, to nije pitanje ako već kada, ali sačekaćemo objavljivanje novog izvještaja o napretku i dati preciznije ocjene", rekao je Ren.

On smatra da Crna Gora i druge zemlje zapadnog Balkana ne treba da brinu da će irsko "ne" Lisabonskom ugovoru zaustaviti proces proširenje EU.

Ren je rekao da će pregovori o priključenju Hrvatske EU biti najvjerovatnije završeni do kraja 2009. godine što će značajno pomoći da se ostalim državama u regionu potvrdi članstvo u Uniji.

"Hrvatska će kako sada stvari stoje biti 28. članica Unije", kazao je Ren.

XS
SM
MD
LG