Linkovi

Sećanje na 11. septembar 2001. godine


Pre sedam godina, 11. septembra 2001. godine, oko tri hiljade muškaraca, žena i dece iz 90 zemalja izgubilo je život, kada su teroristi napali SAD i uništili Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Pre sedam godina, 11. septembra 2001. godine, oko tri hiljade muškaraca, žena i dece iz 90 zemalja izgubilo je život, kada su teroristi napali SAD i uništili Svetski trgovinski centar u Njujorku, pričinili štetu Pentagonu, u blizini Vašingtona, i oborili jedan putnički avion u Pensilvaniji. Od tog dana, rekao je predsednik Buš, SAD i njeni saveznici pokrenuli su kampanju širom sveta protiv globalnog terorizma.

Terorizam utiče na sve nas i doneo je tragediju, uništenje, smrt i strašan bol. Videli smo stotine nevine dece pobijene u jednoj školi u Rusiji, veliki broj civila koji su poginuli u vozovima u Londonu i Madridu i na trajektu na Filipinima. Mnogo civila izgubilo je život u Kazablanci, Alžiru, u stambenim kompleksima u Saudijskoj Arabiji, letovalištima na Sinajskom poluostrvu, uzbekistanskim gradovima, jordanskim i indonežanskim hotelima.

"Mi se suprotstavljamo terorizmu promovisanjem slobode i prosperiteta kao alternative ideologijama mržnje i represije", rekao je predsednik Buš.

"Od 11. septembra, naša koalicija je uhvatila ili ubila komandante i oprativce Al Kaide i veliki broj terorista širom sveta," dodao je on. "Neprijatelj živi pod stalnim pritiskom i mi nameravamo da nastavimo sa tom praksom".

Predsednik Buš je ukazao da "zahvaljujući nastojanjima njegove administracije, sada tri države manje sponzorišu terorizam u svetu nego što je to bio slučaj 11. septembra 2001. Avganistan i Irak su transformisani iz terorističkih u savezničke države u ratu protiv terorizma. Libija je odbacila terorizam i odustala od proizvodnje oružja masovnog uništenja, nuklearnog materijala i opreme".

U govoru povodom tragičnih dogadjaja 11. septembra 2001. godine, predsednik Buš je rekao: "Pre sedam godina, obični građani su odgovorili na izazov, ujedinjeni u molitvi, reagovali su izuzetnim činovima hrabrosti, a neki su dali svoje živote za zemlju koju su voleli". "Trajno sećanje na njih", rekao je on, mora da bude bezbedniji svet sa nadom u bolju budućnost". " Mi ćemo ispuniti naš istorijski zadatak," dodao je predsednik Buš i zaključio "da će nastaviti da se bori da bi oslobodio svet od terorizma i promovisao slobodu širom sveta".

XS
SM
MD
LG