Linkovi

Hag: Sud odbacio zahtev osoba koje su preživele masakr u Srebrenici


Sud u Hagu odbacio je zahtjev osoba koje su preživjele masakr u Srebrenici 1995. godine da holandska država bude proglašena krivom za smrt njihovih bližnjih.

Jedan od podnosilaca tužbe, Hasan Nuhanović, kaže da će uložiti žalbu na odluku suda, koja, kako je naveo, drži živom njegovu noćnu moru. Nuhanović je radio kao prevodilac holandskog bataljona, zaduženog da štiti Srebrenicu od upada srpskih snaga 1995. godine. Holandski mirovnjaci su međutim vojsci Republike Srpske, koja je ušla u grad pod zaštitom Ujedinjenih nacija, predali hiljade muslimanskih izbjeglica, uključujući Nuhanovića, njegovu majku, oca i brata.

Oko 8.000 muškaraca i dječaka je zatim ubijeno, među njima i Nuhanovićeva cijela porodica. Okružni sud u Hagu je međutim presudio da holandska vlada ne može biti odgovorna za potez holandskih mirovnjaka zato što je njihov bataljon bio pod komandom Ujedinjenih nacija. Hasan Nuhanović i porodica Riza Mustafića, jedne od žrtava Srebreničkog masakra, tražili su odštetu od Holandije zato što su obojica radili za holandske mirovnjake.

Odluka suda u Hagu mogla bi negativno da se odrazi na tužbu koju je oko 6 hiljada članova porodica žrtava masakra u Srebrenici podnijelo jednom od holandskih sudova. Početkom godine je već donesena presuda da Ujedinjene Nacije, zbog imuniteta, ne mogu da budu odgovorne zato što nisu spriječile masakr. Holandska vlada je prije šest godina pala, nakon što je utvrđeno da je u Bosnu i Hercegovinu poslala loše obučene snage sa nemogućom misijom. Država je međutim odbacila bilo kakvu odgovornost za ubistva i tada odbila da isplati bilo kakvu novčanu odštetu. Hasan Nuhanović je nakon današnje presude obećao da će nastaviti da se bori, ističući da je više puta bio ostavljan na cjedilu.

Holandski zvaničnici za srebrenički masakr okrivljuju samo bosanske Srbe, čiji lideri Radovan Karadžić i Ratko Mladić su optuženi za genocid počinjen u tom gradu. Suđenje Karadžiću u Haškom sudu moglo bi da bude posljednja nada za dostizanje pravde koju Nuhanović i drugi preživjeli iz Srebrenice već duže vrijeme zahtijevaju.

XS
SM
MD
LG