Linkovi

Bramerc razgovarao sa zvaničnicima o pristupu dokumentima i arhivama


Glavni tužilac haškog Tribunala Serž Bramerc razgovarao sa srpskim zvaničnicima vlasti o pristupu dokumentima i arhivama, pristupu i zaštiti svedoka i potrazi za preostalom dvojicom haških begunaca Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Bramercova ocena saradnje Srbije sa Tribunalom mogla bi da bude od presudnog značaja za moguću odluku Saveta ministara Evropske unije, 15. septembra o stupanju na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma Unije sa Srbijom.

Posle susreta sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, članovima tima za sprovođenje Akcionog plana za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika i šefom nacionalnog tima za saradnju sa Tribunalom Rasimom Ljajićem, Serž Bramerc je još jednom zahvalio srpskim zvaničnicima zbog značajnih rezultata koje su postigli, ali je naglasio da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i dalje ključni cilj za punu saradnju Srbije sa Tribunalom i izrazio pažljivi optimizam da će potraga za njima biti uspešna.

Šef nacionalnog tima za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić rekao je da dosadašnji rezultati Srbije govore o transparentnosti i spremnosti na punu saradnju sa Tribunalom. Svesni smo preostalih obaveza, znamo da posao nije završen i učinićemo sve da se preostali optuženi što pre lociraju, uhapse i izruče Haškom tribunalu, rekao je Ljajić i izrazio očekivanje da Savet ministara Evropske unije na adekvatan način vrednuje ono što je Srbija učinili u saradnji sa Tribunalom.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je posle razgovora sa Seržom Bramercom da je sastanak protekao u opuštenoj atmosferi, da je zadovoljan i da očekuje pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala. Mislim da su posle hapšenja Radovana Karadžića, svi ubeđeni da je Srbija čvrsto odlučila da završi priču o Hagu, rekao je Vukčević.

Tužilac Bramerc u četvrtak će se sastati sa predsedikom i premijerom Srbije, ministrima pravde i unutrašnjih poslova i direktorom Bezbednosno informativne agencije. Vicepremijer Božidar Đelić izjavio je da Srbija je uradila sve što je u njenoj moći da zaokruži saradnju sa Haškim tribunalom i da očekuje da će ministari spoljnih poslova država članica EU u ponedeljak odmrznuti primenu privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Govoreći o poseti Serža Bramerca, Đelić je rekaoda će njemu u Srbiji biti otvorena sva vrata i da će imati prilike da se uveri da država poštuje u potpunosti domaće i međunarodno pravo.

XS
SM
MD
LG