Linkovi

Razvoj zemalja podsaharske Afrike


Trgovina, a ne pomoć. To je apel koji se sve češće čuje na međunarodnim susretima, da se zemljama trećeg sveta najbolje može pomoći putem proširenja trgovine lokalno proizvedenom robom i uslugama. 2000. godine SAD su se odazvale na taj apel nastojeći da ubrzaju razvoj zemalja podsaharske Afrike. Od tada, trgovina izmedju ta dva regiona se povećala dramatično, a na nedavnoj konferenciji u Vašingtonu američki i afrički lideri procenili su napredak tih trgovinskih odnosa i otvorili put daljem proširenje tih odnosa narednih godina.

Prema zakonu usvojenom u američkom Kongresu, poznatom kao Zakon o ekonomskom rastu i mogućnostima u Africi, obezbeđena je tehnička pomoć i ukinute carine na određenu robu proizvedenu u afričkim zemljama za koje je zaključeno da postižu napredak u oblasti ekonomskih i političkih reformi. 41 zemlja sada učestvuje u sistemu koji je podstakao njihov poslovni razvoj, stvorio radna mesta i proširio tamošnje ekonomske mogućnosti. Tokom 2007. trgovina sa zemljama navedenim u tom zakonu povećana je za više of 13 odsto, odnosno na više od 80 milijardi dolara.

Mada su prema tom programu američke uvozne carine ukinute za više od 6500 afričkih proizvoda, veliki deo trgovine usredsredjen je na proizvode tekstilne i naftne industrije. Ali i trgovina u neenergetskom sektoru raste, a učesnici nedavnog Foruma za afrički ekonomski rast i mogućnosti sastali su se radi diskusija o strategijama za dalje proširenje trgovine i diversifikaciju. Na kraju konferencije, postignuta je saglasnost da će to moći da se realizuje održavanjen investicione atmosfere i podsticanjem afričkih biznisa da se razviju i pomaganjem da dobiju veći pristup tehnologiji i privatnim investicijama.

U današnjoj Africi vlada nov duh odgovornosti, rekla je američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Afrički narodi i mnoge od njihovih vlada ispunjavaju svoje obaveze i stvaraju široke mogućnosti, povezujući svoje gradjane sa svetom i ostvarjujući uspehe na polju globalne ekonomije, svojim vlastitim delovanjem.

XS
SM
MD
LG