Linkovi

SAD pomažu žrtvama katastrofe u Pakistanu


U velikim poplavama u severozapadnoj pograničnoj pokrajini u Pakistanu uništeno je, kako je javljeno, oko stotinu sela, a pričinjena je i velika šteta kućama, zgradama i mostovima u predragdjima Pešavara i okolini. Preko 30 osoba je, kako je saopšteno, izgubilo život. Mnogi ljudi su ugroženi od bolesti koje se prenose putem vode, gladi i žedji, kao i daljih vremenskih neprilika. Infrastruktura, uključujući mostove, dalekovode i puteve, je veoma oštećena. Kukuruz, paradajz i šećerna trska, kao i drugi usevi su uglavnom uništeni, a stoka je takodje stradala.

Da bi pomogla žrtvama katastrofe, administacija SAD obezbedjuje 50.000 dolara na ime vanredne pomoći ljudima pogodjenim poplavama. Tim novcem će se obezbediti sanitarni uredjaji, pijaća voda, kerozinske lampe, štednjaci i gorivo za oko 5400 osoba u 900 domaćinstava u oblastima Patvar Bali i Patvar Pejen u okrugu Pešavar.

Humanitarna pomoć koju obezbedjuje Američka agencija za medjunarodni razvoj od presudne je važnosti u raznim fazama prirodnih katastrofa radi sprečavanja daljih povreda ili gubitka života. Ista agencija je obezbedila sličnu pomoć Pakistanu tokom popolava 2003, 2005. i 2007. Nakon zemljotresa 2005. Američka agencija za medjunarodni razvoj obezbedila je pomoć kojom su spašeni životi u oblastima zahvaćenim zemljotresom. Od tada je ta agencija pomogla u obnovi nekih od najteže pogodjenih oblasti.

Od 2002, američka administacija je obezbedila više od dve milijarde dolara Pakistanu radi podsticanja ekonomskog rasta, obrazovanja i lokalne uprave, kao i pomoći u obnovi posle zemljotresa.

Govoreći o ovogodišnjim katastrofalnim poplavama, američki ambasador u Pakistanu En Peterson je rekla " SAD izražavaju svoje saučešće porodicama pogodjenim ovom užasnom nepogodom." Ova pomoć američkog naroda, rekla je ambasador Peterson, obezbediće suštinski potrebne artikle da bi se pomoglo žrtvama poplava. "Mi smo uz vas u ovim teškim vremenima," istakla je ona.

XS
SM
MD
LG