Linkovi

Dančenko: Mnogi smatraju da pitanja Gruzije i Kosova ostaju kontroverzna


"Sa gledišta medjunarodnog prava i medjunarodnih odnosa mnogi smatraju da pitanja Gruzije i Kosova ostaju kontroverzna," rekao je Igor Dančenko, saradnik vašingtonskog instituta "Brukings", u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem.

Dančenko: Uprkos sadašnjem visokom nivou antiruske retorike na Zapadu, sumnjam da će gruzijsko pitanje imati značajnije dugoročne posledice, u svetlu drugih složenih problema u bilateralnim odnosima Rusije sa SAD i Evropskom unijom. Imate kontroverzno pitanje stacioniranja raketnog odbramenog sistema u Poljskoj i Češkoj, zatim pitanja povezana sa Ukrajinom, energijom, Kosovom, itd. Prema tome, Gruzija je samo dodatni problem u lancu već postojećih problema, i, po mom mišljenju, od manjeg značaja. Sadašnja američka administracija neće, uprkos retorici, preduzeti neke ozbiljnije mere u vezi sa gruzijskim pitanjem, te će mnogo toga zavisiti od sledeće američke administracije i njenih odnosa sa Rusijom.

Glas Amerike: Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija neće pihvatiti nadmoćnost SAD u medjunarodnom sistemu i da postoje regioni koji su od prioritetnog interesa za Rusiju?

Dančenko: Antiamerička retorika je intenzivirana u Rusiji i za mnoge ruske političare to je korisna karta na koju mogu da igraju. Ipak je u pitanju jednostavno retorika, dok u realnosti imate ovakvu situaciju: kada je Putin postao predsednik Rusije 2000 godine, on je naglasio važnost Zajednice nezavisnih država u ruskoj spoljnoj politici, što je potvrdio i novi predsednik Medvedev, a u pogledu SAD, Rusija se protekle tri godine postojano zalagala za model multipolarnog sveta, što je jasno stavio do znanja I - tada - predsednik Putin u svom prošlogodišnjem govoru u Minhenu. SAD i druge zemlje uočavaju da svet postaje multipolaran, posebno pojavom Kine i Indije, na ekonomskom, a verovatno i na vojnom planu. Rusija je veoma nezadovojna američkim uplitanjem u unturašnje poslove raznih zemalja, posebno u zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, prvenstveno Gruzije, Azerbejdžana, Ukrajine i Belorusije, kao i u promovisanjem energetskih projekata koji bi mimoišli Rusiju, u Evropi i centralnoj Aziji.

Glas Amerike: Da li dosta česta poredjenja Gruzije i Kosova imaju osnova?

Dančenko: Postoje izvesne sličnosti: u oba slučaja je reč o etničkim konfliktima, etničkom čiščenju, izbeglicama, dilemama u pogledu medjunarodnog prava i nepovredivosti granica suverenih drzava s jedne strane i prava na samoopredeljenje sa druge. Ruski stav je da Južna Osetija i Abhazija imaju moralno i istorijsko pravo da budu nezavisne, pošto ti entiteti nisu nikada stvarno bili deo države Gruzije, mada su bili autonomni deo sovjetske gruzijske republike, ali posle raspada Sovjetskog Saveza nisu bili stvarno integrisani. U svakom slučaju u pogledu medjunarodnog prava i odnosa mnogi smatraju da pitanja Gruzije I Kosova ostaju kontroverzna.

XS
SM
MD
LG