Linkovi

Predsednik Buš saopštio da će oko osam hiljada američkih vojnika biti povučeno iz Iraka


Ratovi u Iraku i Avganistanu i broj američiih vojnika u te dve zemlje su medju temama ovogodišnje predsedničke kampanje.

Predsednik Buš je najavio da će do februara iduće godine oko osam hiljada vojnika, uključujući marince stacionirane u iračkoj pokrajini Anbar, jednu pešadijsku brigadu i preko tri hiljada pripadnika vazduhoplovstva, inženjeraca i vojne policije biti povučeno iz Iraka.

«Mada je neprijatelj u Iraku i dalje opasan, mi smo u ofanzivi i iračke snage su sve spremnije da predvode i pobeđuju u borbama. To nam omogućuje da usvojimo politiku povratka 'na osnovu postignutog progresa' odnosno da smanjujemo broj ofanzivnih snaga u Iraku srazmerno ostvarenom poboljšanju uslova na terenu.»

Predsednik Buš je vojnim komandantima prisutnim na skupu na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu rekao da je postignuta bezbednost izgleda trajnija zahvaljujući njegovoj odluci da prošle godine uputi dodatne snage u Irak.

Kada osam hiljada vojnika bude povučeno iz Iraka, njihov broj će iznositi nešto više nego što je bio uoči prošlogodišnjeg povećanja trupa.

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn je podržao je povećanje broja vojnika u Iraku za razliku od njegovog demokratskog suparnika Baraka Obame.

U pisanom saopštenju Mekejn je izjavio da je Obama, kako se izrazio «potpuno zbunjen» napretkom rata u Iraku, dodavši da je njegov plan za povlačenje američkih vojnika iz Iraka u roku od 16 meseci «potpuno neodgovoran».

Reagujući na Bušov današnji govor, Obama je rekao da bi povlačenje trupa nagnalo iračko političko vođstvo da preuzmu veću odgovornost za bezbednost svoje zemlje.

«Bez određivanja roka za povlačenje ofanzivnih snaga, irački lideri će i dalje izbegavati odgovornost umesto da budu pod pritiskom da nađu rešenje za međusobne nesuglasice. Stoga je predsednikova priča o 'povratku na osnovu progresa' samo novo ime za nastavak strategije grešaka koja poslednjih pet godina dominira našom spoljnom politikom.»

Predsednik Buš je takođe rekao da će uputiti dodatne snage u Avganistan gde je, kako je rekao, Taliban donekle uspeo da poljulja poverenje avganistanskog naroda.

«Uspeh u Avganistanu je od kritične važnosti za bezbednost Sjedinjenih Država i naših partnera u slobodnom svetu. Bez obzira na ono što smo dosad postigli u toj zemlji, jasno je da moramo da učinimo još više. Kao što smo naučili u Iraku, najbolji način da se povrati poverenje ljudi je da se uspostavi osnovna bezbednost – i za to je potreban veći broj vojnika.»

Jedan bataljon američkih marinaca koji je trebalo da bude upućen u Irak u novembru odlazi za Avganistan. Marince će u januaru, kako je rekao predsednik Buš, slediti jedna pešadijska brigada. I Mekejn i Obama podržavaju upućivanje dodatnih snaga u Avganistan, ali je Obama dodao da najavljeno povećanje trupa nije dovoljno jer će do značajnijeg porasta broja američkih vojnika u Avganistanu doći tek kroz pet meseci.

XS
SM
MD
LG