Linkovi

Kandidata za potpredsednika SAD Saru Pejlin očekuju mnoga iskušenja


Republikansku kandidatkinju za potpredsednika SAD, Saru Pejlin, narednih nedelja očekuju mnoga iskušenja, dok bude sprovodila predizbornu kampanju zajedno sa predsedničkim kandidatom, Džonom Mekejnom.

Govorom na konvenciji svoje stranke, u Sent Polu, u Minesoti, ona je nadahnula republikance novim entuzijazmom, a sebe opisala kao nezavisnog autsajdera spremnog da sa Mekejnom promeni način vođenja politike u Vašingtonu. Međutim, tek će se videti koliko će nezavisnih, umerenih žena glasača ona uspeti da privuče. U govoru na republikanskoj konvenciji Sara Pejlin je pokušala da se prikaže kao osoba spremna da povuče neočekivane poteze, slično Mekejnu, koji je sve iznenadio kada je nju, kao malo poznatu guvernerku Aljaske, izabrao za potpredsedničku kandidatkinju.

Dok Mekejn sebe prikazuje kao reformatora unutar Republikanske stranke, njena konzervativna gledišta prema porodici i njena lična biografija veoma su se dopali konzervativnom krilu stranke, u kome Mekejn ne uživa ogromnu popularnost. Pejlinova je ostavila dobar utisak na delegate okupljene na konvenciji, ali u nastavku kampanje biće podvrgnuta strogoj analizi. Između ostalog, očekuje se da će njen nastup, u oktobru, na javnoj debati potpredsedničkih kandidata sa demokratskim kandidatom, senatorom Džozefom Bajdenom, pružiti jasniju sliku o njenim sposobnostima i o tome da li je taj smeli Mekejnov izbor bio i mudar izbor.

Mekejn se nada da bi mogao da privuče glasove žena, uključujući neke od pristalica demokratkinje Hilari Klinton, koje su razočarane time što je ona na primarnim izborima izgubila od Baraka Obame. Neke od istaknutih republikanki snažno su ustale u odbranu Pejlinove, ističući da se mediji nepravedno i preterano bave trudnoćom njene nevenčane, maloletne ćerke, da kopaju po njenim odlukama u Aljaski i postavljaju pitanja o njenim rukovodećim sposobnostima. Bivša izvršna direktorka kompanije Hjulet-Pakard, Karli Fjorina, kaže da će ponižavajući naslovi u kojima se Pejlinova opisuje kao ”čirliderka sa zapada,“ izazvati suprotan efekat kako Amerikanke svih političkih boja budu više saznavale o njoj.

”Ovaj funkcioner, koja je doneo mnogo više izvršnih odluka nego Barak Obama u čitavom svom životu, slučajno je i žena - i to uzbuđuje milione Amerikanki.“

Politički analitičar Stjuart Rotenberg kaže da su republikanci nadahnuti izborom Sare Pejlin za potpredsedničku kandidatkinju, ali da većina Amerikanaca još nije donela konačnu odluku iako se većina slaže da je njen nastup na konvenciji bio izvanredan.

”Još nema jasne odluke o Sari Pejlin i neće je ni biti, čak i posle njenog govora na konvenciji. Biće potrebno nekoliko nedelja intervjua i unakrsnih ispitivanja od strane pronicljivih novinara, da bi se videlo kako ona reaguje, jer mi još ne znamo šta je pod mikroskopom, kako će se pokazati, da li je dovoljno upoznata sa najvažnijim stvarima, da li išta zna o spoljnoj politici, pitanjima nacionalne bezbednosti, međunarodnim odnosima... Kako će odgovarati na pitanja o ulozi vlade i njenoj veličini? Mi jednostavno ne znamo dovoljno o njoj.“

Politički analitičari kažu da je Mekejnov izbor Pejlinove učvrstio podršku tradicionalne konzervativne baze za Mekejna i ubrizgao mladalački elemenat u njegovu kampanju. Ako bude pobedio Obamu, Mekejn će imati 72 godine kada u januaru bude polagao zakletvu, dok će Pejlinova imati 44. Bivši vođa republikanskog poslaničkog kluba u Predstavničkom domu, Tom Dilej, kaže da je pre njenog izbora imao teškoća da se pomiri sa idejom da glasa za Mekejna, zbog neslaganja sa njim u brojnim pitanjima. Ali, kaže on, Pejlinova je preobrazila ovu trku.

”Sa Pejlinovom na glasačkom listiću baza će biti nadahnuta i nezavisni glasači će biti uz Mekejna. Trka je sada u finišu, ali Mekejnova kampanja ne može da odbaci činjenicu da se ograničila samo na finansiranje iz državne kase. Obama ima pet puta više para i neverovatnu organizaciju, kakvu Mekejn nema. To je značajna razlika u ovoj trci i oni će morati dobro da se potrude da je prevaziđu.“

Bivša republikanska guvernerka države Masačusets, Džejn Smit, predviđa da će Amerikanci vremenom bolje shvatiti šta je Sara Pejlin doprinela republikanskom timu i kakav to potencijal ima za čitavu zemlju. ”Kako budu bolje upoznavali par Mekejn-Pejlin, mislim da će biti impresionirani kao i svi mi, onim što su njih dvoje postigli i time kako će nam pomoći da se usredsredimo na najvažnija pitanja.“ Međutim, uprkos nadama republikanaca, još je prerano reći da li će Pejlinova privući veći deo ženskih birača da glasaju za nju i Mekejna.

XS
SM
MD
LG