Linkovi

Beograd: Radikali najavljuju da će strankom upravljati Vojislav Šešelj


Posle ostavke Tomislava Nikolića, radikali najavljuju da će strankom upravljati Vojislav Šešelj i da će ona imati nepomirljiviji stav prema Evropskoj uniji i Haškom tribunalu.

Visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će Tomislav Nikolić ostati poslanik te partije u republičkom parlamentu, da će u ponedeljak poslanički klub odrediti novog šefa radikala u Skupštini, a da će strankom upravljati Vojislav Šešelj Predsednički kolegijum, Centralna otadžbinska uprava i stranački odbori. I Todorović i njegov stranački kolega Milorad Mirčić tvrde da će svi poslanici radikala u Parlamentu glasati protiv potvrđivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je potrebno da se što pre uhapse i izruče Ratko Mladić i Goran Hadžić, da su prošli svi rokovi za hapšenje i da oni treba da budu isporučeni Tribunalu bez postavljanja bilo kakvih rokova i licitiranja sa bilo kakvim datumima. U interesu je Srbije i njenih građana da se to dogodi što pre, jer bismo se tako oslobodili pritisaka i uslovljanja međunarodne zajednice, rekao je Ljajić i izrazio očekivanje da će glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc, prilikom posete Beogradu, dati pozitivnu ocenu o saradnji Srbije sa tim sudom. Ljajić očekuje pozitivnu ocenu saradnje Srbije sa Tribunalom u Hagu i od ministara Evropske unije i dodaje da je posle toga potrebno i da Holandija izbalansira svoj stav prema evropskim integracijama Srbije.

Međutim, holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen u izjavi za novosadski Dnevnik rekao je da njegova zemlja bez hapšenja Ratka Mladića ili ocene glavnog tužioca Serža Bramerca da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom neće dati pristanak na odluku o primeni Prelaznog sporazuma sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG