Linkovi

Biblioteka i muzej ističu u prvi plan dostignuća Vilijama Klintona


Bivši predsednik Sjedinjenih Država Bil Klinton, 19. avgusta je napunio 62 godine. Pre 16 godina, 1992, postao je 42. predsednik Sjedinjenih Država i ostao je na tom položaju do 2001. Pre otprilike četiri godine, u njegovoj rodnoj državi Arkanzasu, otvorena je Klintonova biblioteka i muzej. Biblioteka je ispunjena predmetima vezanim za Klintonov predsednički mandat.

Klintonova biblioteka i muzej ističu u prvi plan dostignuća predsednika Vilijama Džefersona Klintona. On je odlučio šta će biti stavljeno u središte pažnje. Arhiva je jedan od 12 predsedničkih centara u Sjedinjenim Državama. Idući unazad do kasnih 1920-ih, ti centri čuvaju istoriju američkih predsednika. Izdržavaju se privatnim sredstvima.

Mnogi eksponati u Klintonovom muzeju su originalni, ali ima i replika. Replika Ovalne kancelarije je verna prostoriji u vreme kada je Klinton bio predsednik, uključujući i imitaciju kamena s Meseca. Mnogi predmeti na stolu nisu replike – među njima su i pokloni svetskih lidera. Tu je i biblioteka sa omiljenim knjigama bivšeg predsednika. Zamenica direktora biblioteke Emili Robinson kaže da Klinton, kada dođe u centar, obožava da uđe u Ovalnu kancelariju.

«On dolazi u Ovalnu kancelariju i ako je tu knjiga koju je upravo pročitao i dopala mu se, on će da je stavi na policu», kaže ona.

Supruga Bila Klintona, Hilari Klinton, prošle godine se nadmetala za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. To je obnovilo interesovanje u centru i za bivšu prvu damu. Tokom predsedničkog mandata njenog supruga, ona je predvodila kampanju za reformu zdravstva, koju Kongres nije prihvatio.

«Tu je i cela sekcija posvećena njegovim odnosima sa stranim liderima i on je bio vrlo uključen u odlučivanje koji strani lideri će biti istaknuti», kaže Emili Robinson.

Tu su i izložbe o važnim temama, kao što su obrazovanje, poreska reforma i kontrola oružja. Bivši predsednik je bio veoma aktivan u borbi za kontrolu oružja.

Centar je posetilo više od milion ljudi. Teško je pronaći jednog posetioca koji nije bio pristalica predsednika Klintona. Meri Ma iz Kine je četiri godine živela u Sjedinjenim Državama. Objašnjava šta joj se dopalo kod Bila Klintona.

«Njegova posvećenost poboljšanju društva i poboljšanju života svih ljudi», kaže ona.

Centar je najveća predsednička arhiva, ali i prikaz predsednikove privatne strane. Većina materijala još nije kataloški sređena. Materijal su prikupili Bela kuća i Nacionalni arhiv u Vašingtonu. Kustoskinja Kristin Mau kaže da će biti potrebne godine za obradu tog materijala.

«Možete u kutiji da pronađete neko umetničko delo, poklone nekih šefova država stare hiljadu godina, kad otvorite kutiju, možete da pronađete sve što zamislite. To je otprilike kao da je svaki dan Božić», kaže ona.

Mnoge od poklona – uključujući figuru košarkaške zvezde Majkla Džordana - predsedniku su poslali obični ljudi.

«Naša kolekcija je tipična za 1990. godinu. Imamo mnogo ovakvih stvari, kao što je statua Majkla Džordana. Neko je pomislio da bi se to predsedniku dopalo i – poslao je u Belu kuću», kaže kustoskinja centra.

Eksponati su pristigli iz celog sveta.

«Pokloni iz bliskoistočnih zemalja su obično veoma lepi – mačevi koje je dobio, bodeži...»

U biblioteci su uskladištene i elektronske poruke i dokumenta. U kutijama je osamdeset miliona stranica dokumenata. Arhivar Rob Sajbert kaže da predsednik Kilinton nije pisao mnogo elektronskih poruka. Više je voleo da ostavi zapis na papiru.

«Njegov rukopis je svugde. Imamo dokumente o odlukama na najvišem nivou koje je on pisao rukom», kaže Sajbert.

Kao i ostale predsedničke biblioteke, i ova ističe ono što je pozitivno. Ipak, dotaknuta je i tamna strana Klintonovog predsednikovanja, uključujući i kongresne pretrese za njegovo smenjivanje zbog laganja u vezi sa seksualnim odnosom sa stažistkinjom u Beloj kući, Monikom Luinski. Njeno ime se na izložbi pominje jednom. U središtu izložbe je predsednikovo oslobođenje od krivice.

Posle odlaska s položaja, Klinton se posvetio humanitarnom radu. Pokrenuo je programe za borbu protiv globalnog zagrevanja i side, naročito u Africi. Njegova baština, pozitivna i ona manje dobra, živeće u Klintonovom predsedničkom centru.

XS
SM
MD
LG