Linkovi

Stariji Amerikanci tradicionalno izlaze na izbore u velikom broju


Predsednički kandidati Barak Obama i Džon Mekejn su putem satelita izneli svoje stavove o pitanjima koja se tiču starijih građana, koji su se okupili na sastanku grupe koja zastupa Amerikance starije od 50 godina.

Obama je iz države Nju Džerzi kritikovao Mekejnov stav u vezi sa penzionim osiguranjem, rekavši da bi njegov republikanski rival umanjio značaj vladinog programa za penzioni dodatak.

”To ne znači prihvatanje Bušovog neuspelog plana za privatizaciju, kao što to čini Džon Mekejn."

Privatizacija penzionog osiguranja je bila loša ideja kada je Buš predložio, i to je loša ideja i danas. Tim planom je predviđeno da se od vašeg garantovanog penzionog fonda oduzme veliki deo koji bi se onda uložio u berzu. To je ono zbog čega sam ja bio protiv tog plana u Senatu, i to je ono zbog čega taj plan neću podržati kao predsednik SAD.

Mekejn nije izričito podržao plan privatiziacije penzionog osiguranja, ali je rekao da bi razmotrio više opcija u cilju promene postojećeg sistema. Senator iz Arizone je putem video linka iz države Kolorado, pokušao da uveri učesnike sastanka da će zaštiti sadašnji sistem.

"Predan sam ideji o zaštiti i očuvanju penzionog osiguranja. Ja ću ga zaštititi i održati i neću dozvoliti da mlađa generacija nasledi loš sistem – to vam obećavam."

Oba senatora su obećali reformu američkog zdravstvenog sistema. Obama je rekao da bi pokušao da umanji troškove koje stariji građani izdvajaju za lekove, tako što bi dozvolio vladi da o cenama pregovara direktno sa kompanijama koje prodaju lekove, i dodao da bi omogućio veći izbor zdravstvenog osiguranja obećavši da bi po njegovom sistemu starije osobe mogle da imaju isto osiguranje kao i članovi Kongresa.

Mekejn je sa druge strane predložio veću zakonsku regulativu za privatne kompanije koje imaju veze sa zdravstvenim sistemom – od osiguravajućih društava, preko lekara, bolnica pa do same vlade. Obama je iz Nju Džerzija otputovao u Indijanu gde će nastaviti svoju predizbornu kampanju. Mekejn i potpredsednički kandidat njegove stranke, guvernerka Aljaske Sara Pejlin, su zajedno posetili Kolorado i Nju Meksiko.

Istraživanja javnog mnjenja obavljena posle republikanske nacionalne konvencije, pokazuju da su dva kandidata i dalje u tesnoj trci, s tim da Obama ima veoma malu prednost. Mekejn i Obama su takođe izjavili da će se zajedno pojaviti u Njujorku 11. septembra, na sedmu godišnjicu terorističkih napada na Svetski trgovinski centar. Oba predsednička kandidata su se složili da se tog dana ne emituju televizijski spotovi u kojima se obično kritkuje politika protivnika.

XS
SM
MD
LG