Linkovi

Vlada preuzela kontrolu nad dve kompanije koje finansiraju većinu stambenih kredita


U jeku krize na stambenom tržištu u Sjedinjenim Državama, administracija predsednika Buša preuzima dve ugrožene finansijske firme - da bi ograničila dalje potrese na tržištu.

Protekla godina je doživela nagli skok gubitka hipotekarnih kredita među vlasnicima kuća u Sjedinjenim Državama, pad vrednosti stambenih objekata u najvećem delu zemlje i pooštravanje kreditnih uslova, što je Amerikancima otežalo dobijanje kredita. Slika je proteklih meseci postala još mračnija kada je objavljeno da su dva kreditna džina, Fani Me i Fredi Mek, došla do ivice bankrotstva. Te dve firme zajedno poseduju ili drže garancije za gotovo polovinu svih stambenih kredita u Sjedinjenim Državama. Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, sekretar za finansije Henri Polson je objavio da federalna vlada preuzima kontrolu nad tim firmama – istakavši da je to neophodan potez da bi se izbeglo dalje finansijsko komešanje.

«Fani Me i Fredi Mek su toliko velike firme i toliko utkane u naš finansijski sistem, da bi propast bilo koje od njih izazvao veliki poremećaj na finansijskom tržištu ovde, kod kuće i širom sveta. Taj poremećaj bi direktno i negativno uticao na vrednost stambenog fonda – od porodičnih budžeta do vrednosti kuća, do štednje za školovanje i penziju. Neuspeh bi bio štetan i za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.»

Administracija predsednika Buša kaže da se Fani Me i Fredi Mek stavljaju pod upravu vlade sa novim direktorima. Firmama će upravljati vladina služba sve dok im se ne poboljša finansijska slika i više ne budu u opasnosti da propadnu. Polson je rekao da će se sve pokušati da se poreski obveznici poštede masivnih finansijskih tegoba koje bi mogle da proisteknu iz ovog preuzimanja.

Većina Amerikanaca obezbeđuje kredite za kuće u privatnim bankama. Fani Me i Fredi Mek su godinama uspevale da budu privlačnije tako što su otkupljivale zajmove od banaka i potom ih preprodavale privatnim investitorima. Ali stambeni krediti su proteklih godina davani milionima ljudi sa nepovoljnim, rizičnim ili nedovoljnim kreditnim linijama – i mnogi ili nisu mogli da se isplate u određenom roku ili su bili u opasnosti da postanu neisplativi.

Izloženost firmi Fani Me i Fredi Mek masivnim finansijskim gubicima proisteklim iz krize na stambenom tržištu, dovela ih je na ivicu bankrotstva. Novost da ih vlada preuzima je izazvala brzu reakciju oba predsednička kandidata. Republikanski kandidat Džon Mekejn je rekao da je to moralo da se učini.

«Mislim da moramo ljudima da sačuvamo kuće. Mora da dođe do restrukturacije, reorganizacije i mora da se stvori nekakvo poverenje da smo zaustavili ovu negativnu spiralu. To neće biti lako.»

Mekejn je dodao da su nevolje ove dve firme karakteristične za sveukupni neuspeh Vašingtona da se uhvati u koštac sa važnim pitanjima. Njegov demokratski suparnik Barak Obama je takođe podržao potez administracije, ali njegov saveznik, demokratski guverner Virdžinije Tim Kejn, istakao je da je predsednik Buš kriv za finansijske nevolje.

«To je važan potez koji je preduzela Bušova administracija, ali je on preduzet s velikim zakašnjenjem. Tokom Bušove administracije je došlo do kompletnog odricanja od odgovornosti za regulisanje finansijskih tržišta u zemlji, zbog čega se ovo i dogodilo.»

Vrednost akcija firmi Fani Me i Fredi Mek je proteklih meseci naglo pala. Federalno preuzimanje kontrole obuhvata i vladin otkup dela akcija i infuziju novca da bi se obezbedio nastavak poslovanja. Fani Me i Fredi Mek su firme pod vladinim pokroviteljstvom, u grupi od nekoliko uslužnih finansijskih korporacija koje je stvorio Kongres Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG