Linkovi

Buš: Kongres da omogući eksploataciju nafte sa morskog dna


Četiri meseca je proteklo od kako je Predsednik Buš zatražio od Demokrata u Kongresu da dozvole ekspanziju eksploatacije nafte sa morskog dna. U svom redovnom subotnjem obraćanju putem radija, predsednik Buš je rekao da je zbog njihovog odbijanja smanjena domaća proizvodnja nafte.

«Ogromna većina američkog naroda podržava taj predlog. Međutim, ovog leta lideri demokratskog Kongresa sprečili su glasanje o njemu.»

U današnjem odgovoru demokratski, kongresmen Džon Larson iz Konetikata je rekao da će Kongres tokom ovog meseca usvojiti dvostranački zakonski predlog kojim će biti omogućena dodatna eksploatacija nafte sa morskog dna. On je pri tom dodao da naftne kompanije moraju da počnu da proizvode naftu na više od 27 miliona hektara zemlje koju već iznajmljuju od federalnih vlasti.

Predsednik Buš i republikanski zakonodavci više vole da tragaju za naftom nego za alternativnim izvorima energije, rekao je Larson.

«Oni ne nude ništa više od praznog ponavljanja, buši, buši, buši. Demokrate podržavaju bušenje, ali plan koji se sastoji isključivo od bušenja, napraviće rupu u vašim novčanicima. Pogledajte, dok naftne kompanije i dalje plivaju u novcu, vaš je novčanik sve tanji.»

Larson je rekao da Demokrate traže od Bele kuće da dozvoli veći pristup nacionalnim strateškim rezervama nafte kako bi se smanjila cena goriva kao i da nameravaju da uklone spekulante sa tržišta nafte.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da odmah iza ekonomije i Iraka, birače najviše zabrinjavaju visoke cene nafte. Predsednik Buš kaže da demokrate treba da dokažu glasačima svoju rešenost da smanje cene goriva.

«Ovaj saziv Kongresa je zaslužio reputaciju jednog od najmanje produktivnih u istoriji do sada. Tokom čitave godine, demokratski lideri su ignorisali zahtev javnosti da im se olakša teret visokih cena energenata. Ovo je njihova poslednja šansa da preduzmu mere pre novembarskih izbora. Kada članovi Kongresa ne podržavaju američki narod u pogledu benzina, ne treba da očekuju da će ih birači podržati na izborima.»

Dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik Buš vrši svoje dužnosti. Demokratski predsednički kandidat Barak Obama nastoji da poveže svog republikanskog rivala Senatora Džona Mekejna sa nepopularnim predsednikom.

Larson je u tom smislu govorio u današnjem govoru za radio, rekavši da predsednik Buš i potpredsednik Dik Čejni stavljaju interese naftnih kompanija ispred interesa američkih potrošača.

«U poslednjih osam godina energetsku politiku su stvarala dva naftaša u Beloj kući. I tokom tih osam godina, naftne kompanije su ugrabile profite bez presedana. Barak Obama je rekao u jednoj reči naše mišljenje o Buš-Mekejnovoj politici je - 'dosta'.»

Cena nafte pala je ove nedelje pošto uragan Gustav nije naneo veću štetu platformama za proizvodnju nafte u Meksičkom zalivu kao što se prvobitno strahovalo.

XS
SM
MD
LG