Linkovi

Dmitrij Medvedev optužio Sjedinjene Države da naoružavaju Gruziju


Oštra izjava Predsednika Dmitrija Medvedeva usledila je dan pošto je američka Šesta flota uplovila u gruzijsku luku Poti radi dostave humanitarne pomoći. Sedamnaest tona humanitarne pomoći iskrcano je pod budnim okom pripadnika ruskih snaga stacioniranih u toj crnomorskoj luci. Američki zvaničnici navode da isporučena pomoć uključuje pastu za zube, toalet papir, ćebad i druge osnovne potrepštine, dok ruski zvaničnici tvrde da je isporučeno i oružje.

U govoru pred Državnim savetom, koji čini grupa regionalnih guvernera, vodećih privrednika i federalnih zvaničnika, predsednik Medvedev je podvukao da Zapadne zemlje nisu pružile pomoć Rusiji tokom konflikta sa Gruzijom.

Medvedev je istakao da 'Rusija neće nikada dozvoliti da iko ugrozi život i dostojanstvo njenih građana', dodavši da je 'Rusija zemlja o kojoj od sada svi moraju da vode računa'.

Američki zvaničnici su saopštili da je Gruziji dostavljeno 450 tona pomoći pomorskim i vazdušnim putem i da je jedan od najmodernijih brodova Šeste flote bio praćen od strane ruskog ratnog broda.

U međuvremenu, američki potpredsednik Dik Čejni, je na današnoj konferenciji vodećih svetskih lidera u politici i biznisu u severnoj Italiji, nazvao rusku ulogu u Gruziji «napadom na standarde civilizacije» i dodao da Moskva nije pružila nikakvo opravdanje za upad u Gruziju.

XS
SM
MD
LG