Linkovi

Svim bebama potreban vitamin A radi zaštite od infektivnih bolesti


Kada se rode, one imaju rezervu vitamina A koja je im je dovoljna za kratko vreme dok ne počnu da sisaju. Ali, ukoliko je majka neuhranjena, njeno mleko ne sadrži dovoljno vitamina A i beba se bori da preživi. To je situacija u mnogim zemljama u razvoju gde je nivo smrtnosti novorodjenčadi posebno visok. Najnovija studija pokazala je da, ukoliko se vitamin A da bebama odmah nakon rodjenja, on može značajno da umanji verovatnoću smrtnosti.

Devojčica rodjena u Bangladešu je jedna od oko 16 hiljada beba iz ruralnih oblasti koje su učestvovale u studiji o efikasnosti vitamina A datog ubrzo nakon rodjenja. Polovina beba primila je kapsulu vitamina A, dok je druga polovina primila lažnu pilulu. Istraživači iz škole za javno zdravlje univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, u Merilendu, ustanovili su da je i jedna jedina doza vitamina A može da poboljša šanse za preživljavanja tih beba. Rolf Klem je glavni autor studije.

«Ustanovili smo da rizik od smrti tokom šest meseci može da se smanji za 15 odsto. Samo u Bangladešu, to bi značilo oko 20 hiljada sprečenih smrtnih slučajeva novorodjenčadi godišnje».

Doktor Klem procenjuje da bi, da je vitamin A bio distribuiran svim bebama u Južnoj Aziji, pola miliona više beba moglo da preživi. Ranije je bilo i drugih istraživanja u Južnoj Aziji o dobrobitima vitamina A. U Nepalu, starije bebe i deca do pet godina, primala su kapsule vitamina A u okviru nacionalnog programa čiji su sponzor bile Ujedinjene Nacije. Studija univerziteta Džons Hopkins sada potkrepljuje dobrobiti primene vitamina A tokom sedam sati posle rodjenja. Kao rezultat, u toku su planovi da se vitamin A obezbedi za sve novorodjene bebe u Nepalu i Bangladešu. Južna Azija nije jedini deo sveta u razvoju koji ima visok nivo mortaliteta novoredjenčadi. Rolf Klem kaže da je potrebno još istraživanja u Africi, posebno u regionima pogodjenim malarijom.

«Druge studije su pokazale da vitamin A takodje može da smanji ono što mi nazivamo 'parazitemijom', napade groznice koji su do sada bili povezani sa malarijom, i da bi samim tim bi mogao da pruži zaštitu od tog veoma važnog uzroka smrti dece u Africi».

Doktor Klem kaže da uzimanje redovnih doza vitamina A nije realno zato što se velika većina beba u siromašnim zemljama radja kod kuće. Davanje jedne doze bebi tokom nekoliko sati nakon rodjenja predstavlja i samo po sebi dovoljan izazov, kaže on, čak i kada je tim babica i seoskih žena prisutan tokom porodjaja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG