Linkovi

Đurović: Crna Gora će aplicirati za članstvo u EU do kraja godine


Potpredsjednica Vlade Crne Gore Gordana Đurović u intervjuu za Glas Amerike, rekla je da će zvanična Podgorica aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine. Ona je izričita da proces evropskih integracija nema alternativu.

Nakon što je zvanična Podgorica odlučila da ne aplicira za članstvo u EU u prvoj polovini ove godine, ovih se dana čuju i prve najave da aplikacije neće biti ni za vrijeme francuskog predsjedavanja Unijom:

''Evropska agenda Crne Gore je konstanta. Opredijelili smo se za pristup da uradimo još nekoliko važnih stvari da bismo postigli da imputi za Godišnji izvještaj budu što bolji. Dakle, da ocjena Crne Gore u Godišnjem izvještaju EU o tome šta smo radili u posljednjih 12 meseci bude pozitivna, a to će nam biti prezentirano 5. novembra.

Aplikacija nije diretno vezana sa Izvještajem. Ona je poseban proces i za nju je potrebna posebna odluka Vlade o tome kada će se to uraditi. Ostajemo pri planu da podnesemo aplikaciju do kraja ove godine''.

Potpredsjednica Vlade odbacuje primjedbe da nije dovoljno urađeno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali priznaje da problem postoji:

''Problem postoji u svim evropskim zemljama. To je zajednička akcija svih nas, ali mislim da je Crna Gora, posebno u posljednjih 12 mjeseci, dosta uradila na jačanju svojih kapaciteta i boljoj implementaciji zakona, kao i jačanju efikasnosti pravosuđa. Očekujem, dakle, da će dobar dio tih stvari biti notifikovan u Izvještaju i da EK to cijeni na pozitivan način. Korespodencija koju smo imali na najvišem nivou prethodnog mjeseca, takođe to potvrđuje''.

Na primjedbu da su u Crnoj Gori sve glasniji predstavnici antievropskog lobija i euroskeptici, Đurović podsjeća da sve ankete govore kako je podrška građana ulasku u EU preko 70 odsto i da proces nikada nije bio blokiran:

''Evroskeptici kod nas nisu prepoznati deklarativno kao protivnici evropskih integracija. Na političkoj sceni, takvi ne postoje. U debatama u javnom mnjenju, pojavljuju se pojedini kritičari, ali mislim da je sve to, zapravo, na fonu kritike reformskog procesa, a ne evropskih integracija. Jer, poznata je činjenica da je teško naći alternativu integracionom procesu kada se cijela Evropa ujedinjuje i da je vrlo dobro praviti kompatibilan sistem sa zemljama sa kojima najviše sarađujete. U tom smislu, mislim da je Crna Gora zemlja koja je otvorena za integracije i koja, zbog visokog stepena liberalizacije koji danas već ima, teško da može biti kritičar evropskih integracionih procesa''.

Najvažnija rezerva koja postoji prema Crnoj Gori, kao najmanjoj zemlji u regionu, jeste pitanje ima li dovoljno ljudi za proces integracija:

''Mislim da je do sada vrijeme pokazalo da smo dosta dobro odgovarali na te obaveze jer, počev od usvajanja Ustava i SSP, pa na ovamo, imamo čitav set novih zakona, novih institucija, obaveze se izvršavaju u roku, Privremeni sporazum se implementira na pravi način, a ekonomija dobro reaguje-ekonomski indikatori su obećavajući. Do sada smo, dakle, izbjegli veće talase globalne krize i mislim da sve to govori da je razvojni pravac kojim Crna Gora ide dobar, a posebno su obećavajuće nove, velike najavljene investicije, uključujući auto-put, koje treba da otvore novi, veliki investicioni ciklus. Mi smo spremni za integracije, spremni smo za drugu fazu, spremni smo za aplikaciju...i mislim da to građani prepoznaju''.

XS
SM
MD
LG