Linkovi

Senator Džon Mekejn prihvatio nominaciju stranke za predsednika SAD


Senator iz Arizone Džon Mekejn zvanično je prihvatio nominaciju Republikanske stranke za predsednika SAD na nacionalnoj konvenciji svoje stranke koja je sinoć završena u Sent Polu.

Senator Mekejn zarekao se da će "prodrmati Vašington" i naglasio da je spreman da potraži pomoć u rivalskoj Demokratskoj stranci ne bi li zemlju vratio "nazad na put prosperiteta i mira". Svog potpredsedničkog kandidata Saru Pejlin nazvao je "pravim partnerom" da mu pomogne da napravi promene.

“Veoma sam ponosan što sam našu buduću potpredsednicu predstavio zemlji, ali ne mogu da dočekam da je predstavim Vašingtonu. Dozvolite da unapred upozorim staru vašingtonsku ekipu, koja puno troši, ne radi ništa i stavlja sebe ispred nacije: promena nailazi”, rekao je Mekejn.

U govoru pred ogromnim video bimom na kome je na plavoj podlozi vijorila američka zastava, Mekejn je pričao o ekonomiji i obrazovanju i obećao da će mu narod biti na prvom mestu. Zarekao se da će pokrenuti "najambiciozniji nacionalni projekat poslednjih decenija" kroz smeli energentski plan kojim bi se više energije proizvodilo u SAD.

“Prestaćemo da trošimo 700 milijardi godišnje na zemlje koje nas ne vole baš mnogo”, rekao je Mekejn i tom prilikom izazvao možda i najveći aplauz večeri.

Senator iz Arizone, koji će u slučaju pobede na izborima sa 72 godine biti najstariji predsednik sa prvim mandatom u istoriji, rekao je da su njegovi ciljevi u kontrastu sa ciljevima njegovog “rivala”, koji kako je rekao želi da "poveća porez i uvede sistem zdravstve zaštite koji će naterati mala preduzeća da otpuštaju radnike i smanjuju plate, a porodice ostaviti sa zdravstvenim sistemom, kojim će rukovoditi vlada, i gde će birokrata stajati između pacijenta i lekara".

“Ja ću zadržati niske poreze, i smanjiti ih gde budem mogao. Moj konkurent će ih povećati. Ja ću otvoriti nova tržišta za našu robu i usluge. Moj konkurent će ih zatvoriti. Ja ću smanjiti troškove vlade, on će ih povećati”, istakao je Mekejn.

Pre senatora Mekejna, govorili su njegova supruga Sindi, senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem, bivši guverner Pensilvanije Tom Ridž, i guverner države domaćina konvencije, Tim Polenti.

U radnom delu programa, guvernerka Aljaske Sara Pejlin zvanično je nominovana za potpredsedničkog kandidata, a ona i Mekejn odmah su napustili Minesotu i uputili se u Viskonsin, gde će započeti završni deo predsedničke kampanje.

Do kulminacije, izborima koji su planirani za 4. novembra, predsednički kandidati imaće tri javne debate, a potpredsednički još jednu. Prva je zakazana za 26. septembar u Oksfordu, u državi Misisipi.

XS
SM
MD
LG